6.8 C
Belgrade
ponedeljak, 29 novembra, 2021

EPIDEMIJA EKSPLODIRALA: Na Islandu sa 89% vakcinisanih, uvode restrikcije, zovu ljude po treću dozu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Da bi obuzdala skok broja novozaraženih kovidom-19, islandska vlada je u petak najavila niz mera, uključujući obnavljanje obaveze nošenja maski na pojedinim mestima i smanjenje broja učesnika na javnim skupovima.

Glavni epidemiolog na Islandu pozvao je i na treću dozu za sve starije od 16 godina koji su primili dve doze „u poslednjih šest meseci“, dok je u zemlji 89 odsto stanovništva starijeg od 12 godina potpuno vakcinisano. „

- Advertisement -

Situacija je takva da je sasvim jasno da je revakcinacija drugom dozom korisna za jačanje imuniteta pojedinca i društva u celini“, naveo je Torolfur Gudnason u saopštenju. Island je prijavio 179 novih infekcija u poslednja 24 sata, najviše od izbijanja pandemije, saopštile su zdravstvene vlasti.

„Neprijatno je gledati na tako strmu krivinu, a povećanje je veće nego ranije“, rekao je novinarima posle ministarskog sastanka Svandis Svavarsdotir, ministar zdravlja. Da bi izgladila krivinu ovog novog talasa, vlada je odlučila da ponovo uvede pravilo fizičke udaljenosti od 1 metra. Gde god se ovaj jaz ne može poštovati – posebno u prodavnicama – nošenje maske postaje obavezno od subote. Na javnim skupovima od srede ponovo ne sme biti više od 500 ljudi (trenutno je dozvoljeno 2000), a barovi i restorani moraju da se zatvore dva sata ranije nego što je to sada slučaj, u 23 sata. Ova ograničenja će važiti najmanje četiri nedelje.

„Dnevni broj zaraženih mora da se smanji na 40-50 i ovo stanje mora da se održava uz ograničenja dok se ne postigne bolji kolektivni imunitet zahvaljujući vakcinaciji i prirodnoj infekciji“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja. Poslednje mere koje su još uvek bile na snazi – znatno ublažene – trebalo je da budu ukinute 18. novembra.

- Advertisement -

Island, zemlja sa 375.000 stanovnika, imao je 14.255 slučajeva Covida-19, a 34 su umrle od izbijanja. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je u četvrtak „ekstremnu zabrinutost” zbog širenja kovida-19 u Evropi, koja je ponovo u centru pandemije.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti