BOJNI OTROV? MUP Srbije krije podatke o suzavcu sa julskih protesta!

Obavezno pročitajte

MUP Srbije ni nakon intervencije poverenika za informacije od javnog značaja nije dostavilo Radiju Slobodna Evropa podatke o godini proizvodnje suzavca koji je policija koristila tokom protesta u Beogradu u julu mesecu.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije u mogućnosti da zbog neispunjavanja zakonskih obaveza kazni MUP jer od Uprave za trezor i Ministarstva finansija nije dobio podatke za osnovicu novčane kazne.

Poverenik se zato, kako je naveo u dopisu za RSE, obratio 8. decembra Vladi Srbije da obezbedi izvršenje rešenja.

– Ranije su se ministarstva, uključujući i Ministarstvo policije, pre opredeljivala da javnosti i nezavisnim državnim organima ne dostave informacije a da plate kaznu. Sada vidimo da čak ne žele ni da plate – kaže za RSE Maja Bjeloš, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), nevladine organizacije specijalizovane za ljudska prava i bezbednosna pitanja.

Na navode da su ranije istrajnost u ćutanju plaćali novcem građana iz državnog budžeta umesto da javnosti dostave informacije od značaja.

– To se sad (ćutanje, prim.aut.) ponavlja i u slučaju suzavca gde ne možemo da utvrdimo s kojom opremom MUP raspolaže, od kada je ta oprema, da li je bezbedna za građane jer sve su to važne informacije za građane – kaže Bjeloš.

O čemu MUP ćuti?

RSE je 20. jula na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od MUP-a tražio podatke o godini proizvodnje suzavca koji su pripadnici policije koristili tokom demonstracija u Beogradu 7, 8. i 10. jula.

U zahtevu se takođe pita i da li je policija tada upotrebljavala i neobeležene patrone suzavca kakve su nađene na ulici nakon demonstracija.

MUP takođe nije odgovorio ni na pitanje da li su prema policijskim podacima suzavac upotrebljavali i demonstranti.

Tokom julskih protesta zbog najave pooštravanja epidemioloških mera, policija je na demonstrante ispalila velike količine suzavca o čemu je svedočio i veliki broj patrona suzavca na ulicama oko Skupštine Srbije gde su se odvijali višesatni sukobi.

Kao godina proizvodnje na nekim patronama je upisana 2012. godina, a neke su proizvedene pre trideset godina.

Prema navodima američkog državnog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, simptomi izlaganja suzavcu, uz suzenje i peckanje očiju i sluzokože, zamagljen vid, crvenilo, kašalj, otežano disanje i gušenje, mogu biti i opekotine ili osip na koži, a ponekad se javljaju i mučnina i povraćanje.

Dugotrajno izlaganje ili izlaganje velikoj dozi, posebno u zatvorenom okruženju, može izazvati ozbiljne efekte, upozorava američki centar.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu