OAZA DEMOKRATIJE: Nacistički pozdrav, mučenje i smrt u belgijskoj policiji

Obavezno pročitajte

Belgija i nacizam

Supruga Slovaka koji je umro u pritvoru u Belgiji pozvala je na novu istragu nakon što su se pojavile šokantne slike iz policijske stanice.
Jozef Čovanec uhapšen je 2018. godine na aerodromu u Šarlrou nakon što je izazvao incident tokom leta.

Dok je bio u pritvoru, počeo je da udara glavom o zid svoje ćelije do tačke krvarenja. Kasnije je viđena grupa policajaca kako ga pritiskaju na zemlju.

Odveden je bolnicu, ali je pao u komu i sutradan je umro, piše BBC.

Na snimcima iz ćelije prikazano je nekoliko policajaca koji su se smejali tokom incidenta, dok jedna rukama gestikuliše nacistički pozdrav. Jedan policajac je snimljen kako 16 minuta stoji na grudima Čovaneca.

Njegova smrt povukla je paralelu sa slučajem Džordža Flojda, koji je umro u maju, nakon što mu je policajac klečao na vratu tokom hapšenja u SAD.

“Želim da znam šta se dogodilo i zašto se policija tako ponašala”, izjavila je njegova supruga Henrieta za belgijske novine Het Laatste Nieuws, koje su objavile snimak.

Pre smrti u februaru 2018. godine, Čovanec je bio vlasnik kompanije koja je regrutovala slovačke građevinske radnike za projekte u Belgiji, a često je putovao između dve zemlje.

Njegova porodica rekla je da ne znaju razlog njegovog ponašanja tokom pritvora, a obdukcija je otkrila da nije bio pod uticajem droge ili alkohola.

“Činilo se da se nešto događa sa mojim mužem. Nije se osećao dobro, ali policija je mog muža ignorisala celu noć. Kada su videli krv, trebalo je da mu pruže prvu pomoć. Umesto toga, na njemu je sedelo toliko ljudi. Nije mogao da pravilno diše”, rekla je supruga.

Dve godine nakon njegove smrti, istraga se nastavlja, a supruga je pozvala da se imenuje novi sudija.

Portparol javnog tužilaštva u Šarlou rekao je da su saslušani svi službenici koji su učestvovali u incidentu, ali je dodao da je “zbog krize oko kovida 19 došlo do odlaganja”.

U međuvremenu, portparol policije rekao je da će službenik koji je snimljen kako gestikulira nacistički pozdrav biti otpušten od 20. avgusta.

Ministar unutrašnjih poslova Pieter de Krem rekao je belgijskim medijima da su slike „izuzetno šokantne“, a ono što se dogodilo bilo je „očigledno van svake mere“. Na policijskom inspektoratu je bilo da odluči koje će akcije preduzeti prema uključenim službenicima, rekao je.

Ostavite komentar

Najnovije objave

ČEDA PODMORNICA RATNI PROFITER

Valjevski NVO aktivista Čedomir Stojković zv. Čeda podmornica, pohvalio se na svom zvaničnom Tviter nalogu da je posetio zatvor...

Još priča na sličnu temu