Može i bez rata – Jermenija i Azerbejdžan su se složili da probleme reše za stolom

Obavezno pročitajte

SOČI – Lideri Jermenije i Azerbejdžana složili su se da ne koriste silu i da se drže ranijih sporazuma, koji su imali za cilj da se okončaju borbe između dva bivša sovjetska suseda. Sastanku predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i jermenskog premijera Nikole Pašinjana, koji je održan u ponedeljak u crnomorskoj luci Soči, prisustvovao je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Dogovorili smo se da se uzdržimo od upotrebe sile ili pretnje sile, da razgovaramo i rešavamo sva problematična pitanja isključivo na osnovu međusobnog priznavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica”, navedeno je u saopštenju objavljenom posle sastanka, prenele su RIA Novosti.

- Advertisement -

Cena gasa u Evropi pala u oktobru više od trećine

Najžešći sukobi između dve zemlje od rata 2020. izbili su prošlog meseca, kada je poginulo više od 200 ljudi. Sukobi su izbili uprkos dogovorima iz 2020. i iz 2021. godine da se pronađe mirno rešenje.

Agencija TASS ranije je prenela da je u zajedničkom saopštenju trojice lidera navedeno da će Rusija pomoći u pripremama za potpisivanje mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Jermenije.

U saopštenju koje je objavio Kremlj navodi se da je istaknut značaj aktivne pripreme za postizanje mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Jermenije kako bi se postigao održiv i dugoročan mir u regionu.

Da li ukrajinska ofanziva napreduje – Ruska vojna uprava u Hersonu…

Dodaje se da je dogovoreno da se nastavi potraga za obostrano prihvatljivim rešenjima i da će Moskva u tome pružiti svu moguću pomoć.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu