MOSKVA UPOZORAVA: Mešanje u specijalnu vojnu operaciju doneće najteže posledice

Obavezno pročitajte

Rusija upozorava sve koji žele da se umešaju u tok specijalne vojne operacije u Ukrajini na najteže moguće posledice takvog krajnje opasnog koraka, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Što se tiče reči francuskog lidera Emanuela Makrona o spremnosti, kako je rekao, da se precizno umešaju radi zaštite Zaporoške nuklearne elektrane, to zaista zahteva dešifrovanje, jer tu može biti vrlo mnogo tumačenja. Htela bih u vezi s tim da upozorim svakoga ko želi da se umeša u tok specijalne vojne operacije u Ukrajini na najteže moguće posledice takvog krajnje neodgovornog i krajnje opasnog koraka“, rekla je Zaharova.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije je, takođe, reagovala na najave Vašingtona o isporuci sistema „Patriot“ Ukrajini da SAD „nastavljaju da lome ruke drugim zemljama NATO-a, zahtevajući od njih konkretniji doprinos militarizaciji Ukrajine“.

„Trinaestog decembra SAD su saopštile da nameravaju da isporuče Ukrajini bateriju protivraketne odbrane ‘Patriot’. Ranije su mnogi eksperti, uključujući i one preko okeana, izrazili sumnju u razumnost takvog koraka, koji vodi eskalaciji konflikta i povećava rizik od direktnog uključivanja američke armije u borbena dejstva“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, „Vašington nastavlja da zavrće ruke drugim zemljama NATO-a, zahtevajući od njih konkretniji doprinos militarizaciji Ukrajine“.

„Državni sekretar SAD Entoni Blinken je 30. novembra u Bukureštu, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Alijanse naveo da je obim vojne pomoći saveznika i partnera u NATO-u kijevskom režimu za 10 meseci premašio 40 milijardi dolara. Hteli bismo da podsetimo da je celokupno naoružanje koje je Zapad isporučio Ukrajini za Oružane snage Rusije legitiman vojni cilj i da će biti ili uništeno, ili oduzeto, o čemu je naša zemlja govorila u više navrata“, istakla je Zaharova.

Televizijski kanal Si-En-En je ranije, pozivajući se na neimenovane predstavnike američke administracije, saopštio da Vašington privodi kraju usaglašavanje planova o isporuci sistema „Patriot“ Ukrajini. Prema navodima televizijskog kanala, portparol Pentagona Patrik Rajder je 13. decembra saopštio da za sada ne može da kaže više detalja o tim isporukama.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu