23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

MOSKVA: Tvrdnje da Rusija krade ukrajinsku energiju – nove dezinformacije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mediji u Americi nastavljaju da pumpaju dezinformacije u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom, a ovog puta Rusiju optužuju za krađu ukrajinske energije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Povod za komentar je članak američkog lista „Vol strit džornal“, a kako se navodi u saopštenju zaključci autora najnovijeg antiruskog fejka rezulatat su kontakata sa „ukrajinskim zvaničnicima, zaposlenima u nuklearki i nekim nezavisnim međunarodnim ekspertima u oblasti nuklearne energije.“

- Advertisement -

Ministarstvo ističe da je jedan od tih „eksperata“ bivši zaposleni ambasade SAD u Kijevu koji optužuje Rusiju da želi da za sebe prisvoji tokove energije, „odseče“ ukrajinske potrošače od Zaporoške nuklearne elektrane i da „povoljno proda“ višak struje u uslovima rasta cena energenata.

„Fantastičan je zaključak da će takva ‘eksproprijacija’ od strane Rusije dodatno destabilizovati situaciju na energetskim tržištima. Dovoljno je čak i površno upoznavanje sa još jednom antiruskom fejk vešću ‘Vol strit džornala’ da bi se konstatovala potpuna degradacija uzročno-posledičnih veza u izloženim stavovima autora“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo ističe da ukrajinska strana neprekidno gađa nuklearku i teritoriju oko nje dovodeći tako u opasnost od nuklearne katastrofe čitav evropski kontinent.

- Advertisement -

„Ali, novine koje su na nekoliko hiljada kilometara od te opasnosti to očigledno ne interesuje“, konstatuje se u saopštenju.

Podseća se da je Rusija u više navrata pozivala da se momentalno prekine gađanje nuklearke i da se što pre uputi misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, ali zapadni pokrovitelji Kijeva nastavili su kampanju dezinformacija izgrađenu na nepouzdanim, neosnovanim tvrdnjama koje su protivreče zdravom razumu.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra pored grada Energodar. To je najveća nuklearka u Evropi. Ima šest blokova. Od marta nju obezbeđuju rusku vojnici.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti