23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

MOSKVA RASTURA: Oborena tri ukrajinska aviona i devet dronova

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su tri ukrajinska aviona u Nikolajevskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Visoko preciznim raketama Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništeno je skladište municije 54. mehanizovane brigade. Tom prilikom ubijeno je oko 30 vojnika, dok je uništeno više od 6.000 artiljerijskih i minobacačkih granata različitog kalibra, kao i sedam vozila, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

- Advertisement -

Rusko ministarstvo navodi da su oborena su tri ukrajinska aviona: Su-25, MiG-29, Su-27 i devet dronova.

„ Iz stroja je izbačena 56. motorizovana pešadijska brigada Oružanih snaga Ukrajine jer je uništeno oko 70 odsto ljudstva. Većina rezervista koji su trebali da nadoknade gubitke su odbili da idu na liniju fronta i dezertirala.

Osim toga, uništeno je sedam skladišta municije i raketnog i artiljerijskog naoružanja, borbeno vozilo „gepard“ koje je Nemačka isporučila kijevskom režimu i lanser ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300;

- Advertisement -

Uništena su dve ukrajinske baterije „Grad“, kao i dve artiljerijske baterije D-20 i dve haubice D-30, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Prema nezvaničnim informacijama iz Soledara, nakon što je oslobođena fabrika „Knauf“, ukrajinska vojska se bez borbe povukla iz istočnog dela grada.

Ruska vojska „čisti“ ovo područje.

Kako javlja ruski ratni reporter Evgenije Podubni, ukrajinske jedinice nastavljaju da se povlače u pravcu Artjomovska (Bahmuta).

Kijev: Ruske snage koriste položaje iz nuklearke Zaporožje za raketne napade

Kijev je optužio Moskvu da iskorišćava svoj položaj u nuklearnoj elektrani Zaporožje, odakle je, kako tvrdi, raketama napadnut obližnji grad i tom prilikom je poginulo najmanje 13 ljudi, a mnogo drugih je teško ranjeno.

Kako navodi Rojters, cilj ruskih snaga je Marhanec – jedan od gradova koji su navodno služili ukrajinskim snagama za granatiranje ruskih položaja u nuklearki Zaporožje koju su zauzeli u martu, prenosi Rojters.

Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za ugrožavanje bezbednosti najveće atomske centrale u Evropi.

Rafael Grosi, šef Međunarodne atomske energije Agencija (IAEA) pozvao je obe strane na uzdržanost, upozoravajući na „veoma realan rizik od nuklearne katastrofe“.

I ministri spoljnih poslova iz Grupe sedam saopštili su da zahtevaju da Rusija odmah vrati kontrolu nad postrojenjem.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je u ponedeljak da želi da nuklearni inspektori UN-a dobiju pristup Zaporožju, ocenjujući svaki napad na atomsku elektranu kao „samoubilački“.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti