15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

MOSKVA PORUČUJE: Na crnom tržištu već se pojavilo oružje koje Zapad šalje Kijevu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nekontrolisano pumpanje Kijeva oružjem već je dovelo do masovnog povećanja njihovog šverca i pojavljivanja na crnom tržištu, uključujući i mračni deo interneta, izjavio je zamenik direktora za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Ivan Nečajev.

On je napomenuo da, prema dostupnim informacijama, policija u zemljama EU „svakog meseca oduzima i vraća Ukrajini stotine komada automatskog oružja i desetine hiljada municije koja ilegalno dolazi iz ove zemlje“.

- Advertisement -

„Pri tome se ne radi samo o malokalibarskom oružju. Na primer, na darknetu se za 30.000 dolara nude rakete za protivtenkovski raketni sistem ‘Džavelin’, čija proizvodnja košta šest puta više – 178 hiljada dolara. Rakete za protivtenkovske sisteme NLAV – za 15 hiljada dolara, dronovi-kamikaze ‘Svičblejd 600’ – za 7 hiljada dolara, streljačko oružje, granate i panciri – od 1 do 3,5 hiljada dolara. Ovaj zastrašujući trend pokreće sve više pitanja javnosti na Zapadu“, istakao je Nečajev.

Diplomata je primetio da SAD, ne ograničavajući se na snabdevanje oružjem, takođe obezbeđuju Ukrajini obaveštajne informacije.

„Pri tome, prema postojećim informacijama, koriste se podaci ne samo sa vojnih, već i sa civilnih, privatnih satelita što, zapravo, dovodi do militarizacije svemira“, zaključio je on.

Američka vojna pomoć

- Advertisement -

Nečajev je dodao i da odluka Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajini izdvoje još jedan paket vojne pomoći samo produžava borbena dejstva i ne pomaže u rešavanju situacije.

„SAD su 8. avgusta objavile o pomoći od milijardu dolara Ukrajini. Ukupan obim američke vojne pomoći Ukrajini je tako porastao na 9,8 milijardi dolara od početka predsedničkog mandata Džozefa Bajdena i na 11,8 milijardi dolara od 2014. godine.

Takva politika samo produžava borbena dejstva i ne doprinosi rešavanju situacije“, konstatovao je Nečajev. Pentagon je napomenuo da je ovaj paket najveći paket vojne pomoći Vašingtona Kijevu. On se sastoji od municije za višecevne raketne sisteme „Himars“ i mobilne protivvazdušne raketne sisteme „Nasams“, 20 minobacačkih sistema kalibra 120 mm i granate za njih, 1.000 protivtenkovskih sistema „Džavelin“, stotine protivtenkovskih sistema AT4, 75.000 artiljerijskih granata kalibra 155 mm, protivpešadijske mine „Klejmor“, eksploziv C-4, eksploziv, kao i 50 oklopnih medicinskih vozila i razni medicinski materijal.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti