15.3 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

MONTGOMERI: Kurti zbog podrške Zapada može da ode predaleko

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri smatra da međunarodna zajednica Vladu Srbije stavlja u nemoguću poziciju, insistirajući na nastavku dijaloga, a da nisu u stanju da nateraju prištinskog premijera Aljbina Kurtija i Albance da poštuju već odavno postignute dogovore.

Montgomeri uz to dodaje da bi Kurti upravo zbog tih ustupaka koje mu zapad čini mogao da ode predaleko i iznudi reakciju Beograda koju ni Srbija ni svet ne žele, i ocenjuje da će odgovornost za svako potencijalno nasilje, biti na EU i SAD.

- Advertisement -

„Ako aktuelna politika EU/SAD nastavi da odobrovoljava Kurtija, odgovornost za svako potencijalno nasilje koje se desi je na njihovu dušu”, ocenio je američki diplomata za Tanjug.

Montgomeri tako odgovara na pitanje kako vidi ulogu SAD i rezulate dijaloga u Briselu, i šta može da se očekuje do 1. septembra za kada je odložena primena odluke o tablicama i ličnim dokumentima.

Kaže i da nije optimističan.

- Advertisement -

„Bojim se da međunarodna zajednica Vladu Srbije dovodi u nemoguću poziciju, jer nisam siguran da je međunarodna zajednica svesna uticaja svojih postupaka”, rekao je Montgomeri za Tanjug.

Kakvu vrstu „dijaloga” mogu da očekuju kada Kurtija i Albance ne nateraju da poštuju već odavno postignute dogovore u dijalogu, pita on i konstatuje: „Zašto bi Vlada Srbije pravila dalje ustupke kada je Kurtiju dozvoljeno da ignoriše prethodne obaveze”.

Problem je, kako naglašava, u tome što je Kurti izuzetno opasan i što izgleda tako da će verovatno „proračunato ili iz gluposti” otići predaleko i tako iznuditi snažnu reakciju Srbije što ona ne želi, kao što ne želi ni međunarodna zajednica.

„Ali to se nastavlja kako bi se Kurti smekšao. Zašto? Zato što SAD i većina zemalja EU žele da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno u sadašnjim granicama. To je pravi cilj”, naveo je Montgomeri.

Problem je, kako naglašava i u tome što EU ne shvata da je njena „divna meka moć” u ovom slucaju potpuno neefikasna.

„Da bi to funkcionisalo, EU bi trebalo da otvori i zatvori sva druga poglavlja i da se tek onda bavi Kosovom kada će se nazirati kraj putu ka članstvu u EU”, smatra Montgomeri.

Podseća da u ovakvim okolnostima niko u Srbiji nema nijedan razlog da veruje da je članstvo u EU uopšte blizu.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti