18.8 C
Belgrade
četvrtak, 11 avgusta, 2022

MO UKRAJINE: Amerika ima glavnu reč u napadima sistemima „himars“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predstavnik Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki je u intervjuu izdanju „Telegraf“, govoreći o primeni ukrajinske vojske višecevnih raketnih sistema „himars“, odbio da direktno odgovori čije satelitske snimke koriste za takve napade, istakavši da Amerika ima konačnu reč u odabiru mete napada.

Prema njegovim rečima, prilikom upotrebe „himarsa“, ukrajinske snage se rukovode „informacijom koja je dobijena u režimu realnog vremena. On je izjavio da američki zvaničnici ne pružaju direktne informacije za navođenje, ali, prema pisanju lista, „naveo je da se saradnici obaveštajne službe obe zemlje konsultuju pre lansiranja raketa. To, kako se navodi, omogućava Vašingtonu da zaustavi potencijalne napade, ako su Amerikanci nezadovoljni odabranim ciljem“.

- Advertisement -

Skibicki nije mogao da odgovori da li ukrajinska vojska koristi britanske i američke satelite pri napadima, ali je naglasio da imaju „veoma dobre snimke“.

„Imamo dobru saradnju u toj oblasti sa našim partnerima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dobro sarađujemo sa svim srodnim obaveštajnim agencijama“, ocenio je Skibicki.

Zajedničke operacije sa Varšavom

On je istakao da Kijev sprovodi „zajedničke operacije“ zajedno sa Varšavom, ali nije precizirao o kakvim je operacijama reč.

- Advertisement -

„Saradnja sa Poljskom je na veoma visokom nivou, praktično 90 odsto vojne pomoći dolazi odatle. Reč je o veoma tesnoj saradnji i zajedničkim operacijama sa našim partnerima“, naglasio je on.

Skibicki je takođe naveo da u oblasti obaveštajne službe, „praktično sve od informacija do opreme“ dobijaju od SAD i Velike Britanije. Nije ulazio u pojedinosti saradnje sa Londonom, ali je istakao da se pomoć ogleda u „neprekidnom dobijanju informacija svih vrsta u realnom vremenu“.

Ranije je saopšteno da je Evropska unija postupno usaglasila finansiranje isporuke vojne pomoći Ukrajini iz zemalja Evropske unije u vrednosti od dve milijarde evra.

Komandant američkih Združenih snaga, general Mark Mili, rekao je ranije da su se Vašington i njegovi saveznici obavezali da Kijevu dostave više od 20 raketnih bacača „Himars“. Do sada su im predali 12 sistema.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti