Mladunče lava pronađeno u Budvi sada „čuva“ Regionalni vodovod

Obavezno pročitajte

Mladunče lava, koje je početkom februara pronađeno na teritoriji Opštine Budva, smešteno je na lokaciji pumpne stanice Reljići u blizini tunela Sozina, u Crnoj Gori.

Prostor pumpne stanice u kojem je smeštena životinja koja je nelegalno prokrijumčarena u Crnu Goru obezbeđen je 24-časovnim nadzorom.

Ova informacija zvanično je potvrđena „Vijestima“ u državnom preduzeću Regionalni vodovod koje upravlja pumpnom stanicom Reljići.“Rešenjem Mnistarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od 10. marta ove godine nam je naloženo da se privremeno ustupi prostor za smeštaj mladunčeta lava (Panthera leo) na lokaciji pumpne stanice Reljići“, kazali su u Regionalnom vodovodu.

Pošto se lav nalazi na dodacima CITES konvencije, ako se ne može utvrditi poreklo i vlasnik, država odnosno, Upravni organ za CITES, automatski preuzima ingerencije kada je u pitanju nalaženje smeštaja za privremeno prihvatilište lava“, navelo je u rešenju Ministarstvo ekologije Iz ovog državnog preduzeća su objasnili da se Agencija za zaštitu životne sredine obratila Ministarstvu ekologije radi hitnog pronalaženja adekvatnog rešenja za privremeno zbrinjavanje pronađene divlje životinje mladunčeta lava. „Pošto naše preduzeće upravlja prostorom na lokaciji pumpne stanice Reljići, koji je obezbeđen 24-časovnim nadzorom, taj je prostor određen kao lokacija za zbrinjavanje mladunčeta lava. Sve to u cilju privremenog zbrinjavanja pronađene divlje životinje, kao i aktivnog unapređenja zaštite životinskog sveta na profesionalan način, služeći tako prirodi, zdravlju i dobrobiti pronađene životinje“, objašnjeno je u ovoj državnoj firmi. 

Mladunče lava je nelegalno prokrijumčareno u Crnu Goru i do danas nije otkriveno ko je to uradio, da bi krajem januara nestalo u mestu Pobori iznad Budve. Nakon toga je usledila potraga za njim u koju su bili uključeni Agencija za zaštitu životne sredine, policije, lovci i službe zaštite i spasavanja životinja. U hvatanju mladunčeta su učestvovali budvanski vatrogasci, lovci i meštani i Centar za istraživanje ptica (CZIP), kao i Društvo za zaštitu iz Prištine.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rani radovi “Čede podmornice”

Propali advokat Čeda Stojković zvani "Čeda podmornica" u svojoj bližoj ali i daljoj okolini poznat je kao teški alkoholičar,...

Još priča na sličnu temu