MLADI SULEJMAN SE VRATIO KORENIMA: Prešao u pravoslavlje i sada pomaže mališanima

Obavezno pročitajte

Dušan Obrenović (22) iz Kosovske Mitrovice, koji je pre tri godine iz islama prešao u pravoslavlje, ili, kako on kaže, vratio se svojoj veri, zajedno sa svojim prijateljem Nemanjom Miljkovićem sprema se da sletećeg leta otputuje na hodočašće u Egipat i obiđe hrišćanske svetinje, ali i prikupi prilog za teško obolelu decu Srbije.

Ovaj mladić, koji se do svoje 19. godine zvao Sulejman Muratović, prema ličnom priznanju odlučio je da se vrati veri svojih predaka, a upravo tada je počeo da se bavi humanitarnim radom.

- Advertisement -
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

– Nakon što mi je otac ispričao da moja porodica vuče korene od srpske dinastije Kotromanić, a da su naše pretke Turci na silu preveli u islam, prešao sam u pravoslavlje. Posle prelaska trpeo sam torturu Albanaca, međutim, uspeo sam da se izborim i sada se spremam da sa drugom Nemanjom prepešačim velike razdaljine na Sinajskoj gori, koje će biti obračunate putem NURDOR-ove aplikacije „pruži korak“, kao pomoć za bolesnu decu Srbije – objašnjava Dušan.

Osim što će se moliti na svetim mestima, Obrenović ističe da će na putovanju pokušati da prikupi i dodatni prilog za teško bolesnu decu.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

– Još malo novca nam ostaje da prkupimo za ovo pokloničko i humanitarno putovanje. Dobri ljudi nam se svakodnevno javljau i sigurni smo da ćemo uspešno ispuniti našu misiju. Plan je da u Egipat odemo avionom, a onda ćemo obići Sinajsko poluostvo i Manastir Svete Katarine. Trudićemo se da pešačimo 30 kilometara dnevno kako bismo skupili što više novca za najmlađe – kaže Obrenović.

Mladić uverava da se ne boji putovanja u nepoznato jer ima jaku veru u boga da će sve biti u redu, a najveća satisfakcija su mu osmesi dece kojoj je pomoć neophodna.

Inače, kada je odlučio da postane pravoslavac otac, poreklom iz Brčkog, prihvatio je njegovu odluku, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena. Ali, zato jeste Dušan koji je jedva dočekao krštenje, a u pravoslavlje se, kako kaže, zaljubio od malena.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

SourceKurir

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ko stoji iza Banjske: „Srpski državni vrh je kriv, potvrda toga – što ćute“

Nekadašnji načelnik u Ministarstvu odbrane i član stranke "Srbija centar" Petar Bošković ocenjuje za N1, povodom prošlonedeljnih dešavanja u...

Još priča na sličnu temu