MLADENOVAC SE DIGAO: Sedam dana nemaju vode, DOSTA JE, otkazali poslušnost vlasti!

Obavezno pročitajte

Oko tri stotine građana Mladenovca blokiralo je danas put u ovoj opštini zbog toga što nemaju vodu već više od sedam dana. Veče su dočekali na ulicama, a prema našim saznanjima propuštani su samo automobili u kojima su se nalazila deca. Okupljeni građani veruju da će blokada trajati celu noć.

Nakon što su već nekoliko dana protestovali, građani Mladenovca i večeras su izašli na ulice i blokirali glavnu raskrsnicu i njihov jedini zahtev je da dobiju vodu.

„Blokirana je raskrsnica koja vodi ka Smederevu, Beogradu, Kragujevcu i drugim mestima. Ne puštamo nikog da uđe, vraćamo autobuse nazad i borimo se i dalje. Ovde smo već više od dva sata i nećemo odustati dok se ne ispune naši zahtevi“, rekao je Ilija za Nova.rs.

Prema rečima našeg sagovornika, nekoliko policijskih inspektora nalazi se na terenu i fotografišu učesnike protesta, te kako kaže, on očekuje da će biti prijava.

„Sve više mladih dolazi da podrži ovaj protest, dok stariji građani odlaze kućama. Najverovatnije ćemo provesti noć na ulici“, istakao je Ilija.

Ovaj građanin Mladenovca objasnio je šta je konkretan zahtev.

„Tražimo da nam daju vodu. Ne da nam daju tu vodu koju niko ne može da pije, već da svi dobiju kvalitetnu vodu za ceo grad koju svi mogu da piju“, rekao je on.

Mladenovac protest zbog vode
Mladenovac protest zbog vode Foto:Privatna arhiva

Prema saznanjima Nova.rs, predsednik opštine Vladan Glišić pozvan je, ali on ne odgovara na pozive građana. Kada je reč o direktoru Komunalnog, on je izjavio da ne može da dođe jer „priprema slavu“.

Okupljeni građani poručuju da skup nije politički već građanski, solidarno i egzistencijalno orijentisan, jer im nije omogućeno osnovno ljudsko pravo, pravo na dostojanstven život, pa zato mole da se ovaj problem reši, a „ne dodatno uvlači u politikantsko blato i stalno prebacuje odgovornost“.

„Voda je pravo koje imaju i politički orijentisani, bez obzira na stranu, kao i apstinenti. Dakle, ovim problemom pogođeni su svi. Na blokadi se propuštaju vozila Hitne pomoći, automobili sa decom i trudnice. Sugrađanima koji nisu na blokadi savetujemo da koriste alternativne pravce i izbegavaju ovaj čvor – naša ideja je da se za problem Mladenovčana čuje mnogo dalje odavde, zato je i izabran specifičan termin kada se veliki broj Beograđana vraća sa vikend piknika. Očekujemo uključenje i dolazak medija iz Beograda koji će nam pomoći da se ovaj problem digne na ‘viši nivo’, što je jedini način da se reši“, navodi se u objavi na jednoj Fejsbuk grupi građana Mladenovca.

Tokom protesta došlo je i do incidenta, kada je jedan vozač pokušao u punoj brzini da prođe kroz masu okupljenih, ali u toj nameri su ga osujetili prisutni građani.

Mladenovac protest zbog vode
Mladenovac protest zbog vode Foto:Privatna arhiva

Podsetimo, meštani Sela Mladenovac već osmi dan nemaju vodu za piće, usred tropskog talasa koji je zahvatio Srbiju, pa su za danas najavili protest. Muka sa nestašicom vode traje već godinama unazad, tvrde Mladenovčani. Na sve žalbe od nadležnih stigao im je odgovor: „Dobićete vodu kada padne kiša“.

Oni traže rešenje problema vodosnabdevanja, odnosno dolazak 50 cisterni dnevno iz Beograda, koje bi punile sistem mladenovačkog vodovoda, ali i dugoročno rešenje za problem vodosnabdevanja.

„Ovaj problem dešava se godinama, svako leto. Čim krenu malo veće temperature u ovom delu grada se isklučuje voda“, rekla je za Nova.rs Ivana Petrović.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poslanik SPS za vreme Skupštine o KiM gleda porniće (FOTO)

Rasprava, uvrede, koškanje, pa i tuča - sve smo to videli na zasedanju Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji....

Još priča na sličnu temu