MLADE SRPSKE GENERACIJE: Zbog njih, ima nade za sve nas!

Obavezno pročitajte

Srpska deca

Oni se ne bave kritikovanjem gluposti, smatrajući to običnim gubljenjem vremena. Ne svrstavaju se na stranu ove ili one sablasne figure naše „scene“.

Oni vam neće komentarisati „Parove“ ili „Zadrugu“, niti uopšte znaju ko su to „Ljupka Stević“, „Jadranka Barjaktarević“ ili „Zoran Marjanović“. Jednostavno, ne bave se stvarima koje ih, s pravom“ ne zanimaju (niti bi trebale ma koga).

- Advertisement -

Ako ih neko sistemski vređa na društvenim mrežama, oni mu ne odgovaraju, niti se raspravljaju. Samo stave profil dotičnog klevetnika i njihovi prijatelji ga istog dana bombarduju i, prosto, urnišu. Nateraju ga da ukine svoj profil (uz ležerno, ali ozbiljno vređanje, pretnje i sve što je potrebno).

Ali, oni su retko prisutni na takozvanim društvenim mrežama, za razliku od par prethodnih generacija (hipnotički navučenih na fejsbuk i tviter). Znaju da je reč o običnoj razbibrizi, bez ikakvog efekta u realnom životu (osim nagomilanih svađa i međusobica).

I ne mešaju sve ono realno sa onim nepostojećim, izmaštanim i virtuelnim.
Zato imaju zdravu rezervu prema svim ideologijama, a organsku privrženost veri, Crkvi i srpstvu. Kosovo i Metohija su za njih svetinja koja se mora braniti, ali ne rečima ili uličnim protestima. Zbog toga ih nećete videti na onim protestima koji pokušavaju da (zlo)upotrebe njihove ideale i probleme. Doći će tamo gde ih nešto zanima i otići će kad sve to počne da liči na cirkus ili politikantski pokušaj „bivših“ da zamene na vlasti „sadašnje“.

Nisu ničiji magarci.

U ogromnoj većini su nacionalisti, bez ma kakvog pravdanja (tipa: „ja sam patriota, a ne nacionalista“ i sličnih). Ne podnose srpske neprijatelje, želeći da im vrste milo za drago, bez suvišnih razmišljanja. Ne daj Bože nekom provokatoru (navijaču „Hajduka“ ili drugosrbijanskom guruu) da naiđe na ove momke i devojke i da pokuša da se glupira pred njima.

Ali su kapitalistički nastrojeni.

Ne podnose kukanje i levičarsku priču o “ revolucionarnoj borbi za pravdu“, sa svim što ide uz to. Žilavi su i skloni svakodnevnoj borbi za preživljavanje, logikom „samo najjači ostaju“. Potpuno drugačiji od onih među nama rođenih šezdesetih, sedamdesetih ili osamdesetih godina.

Nisu sentimentalni, niti liju krokodilske suze.

Kad pomažu, to rade konkretno i jer oni tako misle i žele (a ne kroz aktuelne medijske akcije i slanje SMS-ova na brojevi iz spotova i novina).
Paradoksalno, ne fascinira ih nečiji uspeh, niti novcu daju preveliki značaj (ali ga ni ne potcenjuju).

Čim neko počne da bude dosadan, a po njihovom osećanju, prestaju da ga slušaju, bez obzira na temu o kojoj priča i stav koji (tako nevešto) zastupa.

Na drugoj strani, oni kad slušaju – onda slušaju, netremice i zaista.

Vole da uče i to umeju, jer su stvarno radoznali. Ništa im nije predugo, ako ih zanima i daje im odgovore za pitanja koja ih interesuju. A, opet, ništa im nije dovoljno kratko, ako je puno stereotipa i opštih mesta (pa trajalo samo jedan minut).

Umeju da biraju, odbacuju i prihvataju. I ne reaguju na moralističke mamce i fore iz medija.

Ako nekog podržavaju, ništa ih ne može naterati da iz druge ruke (novine, televizija, internet) preuzmu dominantni stav takozvanog „javnog mnenja“.
Pošto se ne očaravaju, ni ne „razočaravaju“ se.

Stabilniji su i trezvenije nego njihovi prethodnici. Preziru patetiku, kada je lažno podgrevanje emocija, a umeju da zaplaču kad ih niko ne vidi.
Urbani su, poznaju svetska zbivanja i trendove, ali nisu „gradske face“, ni razmaženi mamini i tatini sinovi.

Odbacuju većinu omladinskih i navijačkih grupa i organizacija, jer mrze ma kakva lukava pokrića trgovini narkoticima. A toga je više nego što je normalno u našim vremenima.

Na to „ne padaju“, niti su moguće žrtve svim ovim prikrivenim dilerima.
Imaju dobre nerve, čvrstu psihologiju i skloni su borbenom i pobedničkom stavu. Nema predaje, ni kapitulacije, ali ni ispraznih brbljanja i folirantskih pretnji (elektronskim vilama i motkama) svima & svakome.

Ne fasciniraju ih kriminalci, niti političari. Više se dive onima koji su im interesantni.

Od države ne očekuju ništa, osim da ih ne tretira kao budale i da ih laže, glumeći njihovu ili ma čiju dadilju.

Znaju da je život opasna i teška stvar, kroz koju se ne šetka zvuždućući bez posledica i sa rukama u džepovima. Pa ih nema mnogo onako glupičastih („pačija škola“) i „naivnih“ kao među njihovim starijom braćom i sestrama.

O svojim problemima ne pričaju pred nepoznatima, niti slušaju tuđa ispovedanja (sem kroz svoje verne prijatelje, „braću“, kako ih zovu, bez obzira na pol).

Samo oni koji sve ovo nisu znali, mogli su da pomisle da će „žute patke“, naricanje nad srušenim šupama ili „harizma“ Sergeja Trifunovića imati ma kakvog efekta kod najnovijih generacija. Oni mogu da pohvale dobrog glumca (zbog njegovih filmova), ali i da ga označe kao „propalu narkomančinu“ čim počne da glumi nekakvog političkog vođu i da im se nudi za hipnotizera (namenjenog ovoj „ciljnoj grupi“).

Kad ih pitam šta najviše zameraju aktuelnom predsedniku Srbije, smeta im što prečesto pominje svoje protivnike, umesto da radi svoje, koliko i kako najbolje zna. Oni misle da treba drugačije, „svojim putem“ (kao model ponašanja za sve, od vrha do dna društva) pa kako ispadne.

Zanimljivi su i ja ih poznajem mnogo.

Često mi i prilaze i ozbiljno razgovaraju sa mnom, ravnopravno i sa dirljivim poštovanjem (pre svega, zbog mog „minulog rada“, kako kažu). Njihovi roditelji (generacija mojih ispisnika) me i „znaju“ i „ne znaju“, ali me oni u velikom broju i prepoznaju i gledaju na jutjubu. Kod njih nema površnosti (ili je mnogo ređa neko ikada pre), već je sve ili „dža“ ili „bu“.

Ili – ili.

Imamo budućnost kroz njih, pre svega što ne pate, ni najmanje, od otrovnog jugoslovenstva i svega jezivog što ide, u paketu, uz njega.

Bogu hvala.

Dragoslav Bokan

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu