Otvoreno pismo brata mitropolita Joanikija premijeru Krivokapiću

0
247

Milutin Mićović, književnik iz Crne Gore i rođeni brat mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, uputio je otvoreno pismo premijeru Zdravku Krivokapiću koje prenosimo u celosti.

„Poštovani predsjedniče Vlade Crne Gore, gospodine Zdravko Krivokapiću,

Prvo, da Vam čestitam na Odluci, da kao predsjednik Vlade, u prelomnom momentu dramatičnog sukoba unutar naroda Crne Gore, omogućite ustoličenje Mitropolita Joanikija na Cetinju, na Tronu velikih mitropolita crnogorskih, a što je bilo dovedeno u pitanje destruktivnom i sumračnom namjerom bivše vlasti.

Ta Vaša odluka, znam, podrazumijevala je, ne samo veliku odgovornost i ličnu hrabrost, nego i vjeru, i jako bratoljubivo i bogoljubivo srce.

To su one odluke i momenti u životu, koji vidno ulaze ne samo u ličnu istoriju, nego i u istoriju države i naroda.

To su one odluke, pred kojima su racionalna logika i pragmatična pamet, inferiorne – time su one veće i djelotvornije, a njihove će se blagotvorne posljedice pokazivati kroz budućnost.

joanik

Mislim da dijelimo mišljenje, da nijeste učinili to što ste učinili, ne samo po Srpsku crkvu u Crnoj Gori, nego i po državu Crnu Goru, nastale bi nesagledivo pogubne posljedice.

Crna Gora je tako podijeljena, tačnije – jedan narod po krvi, vjeri i jeziku, Srbi Crnogorci, dovedeni su do praga samoistrage.

Naravno, bivša vlast, sve je učinila, radi gole vlasti, da ti razdori među braćom budu što teži i pogubniji. Smislili su i ovaj poslednji konflikt da bude najteži, i nezaustavljiv.

Zato je Vaša odluka takvog ranga, da to djelo ulazi u nove primjere čojstva i junaštva.

Na kraju, ta Odluka, Crnoj Gori vraća ravnotežu i mir u njenim temeljima“.

Podsećamo, mitropolit crnogorsko-primorskog Joanikije ustoličen je u nedelju na Cetinju. Ceremoniju ustoličenja pratili su neredi i sukobi policije i crnogorskih nacionalista koji su pokušali da spreče održavanje ceremonije u Cetinjskom manastiru.

Na putevima koji povezuju ovaj grad sa Podgoricom postavljene su barikade, prvo u vidu gomile kamenja, a potom i automobilske gume koje rano ujutru u nedelju zapaljene nakon čega je grad prekrio oblak crnog dima. Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije na Cetinje su došli helikopterom.

Istog dana na Cetinju je uhapšen i Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije Crne Gore, a sada savetnik predsednika Mila Đukanovića. Veljoviću je u nedelju određeno zadržavanje u trajanju od 72 sata, međutim juče je pušten da se brani sa slobode. 

Ostavite komentar