MITROPOLIT AMFILOHIJE: Litije se nastavljaju

Obavezno pročitajte

Mitropolit Amfilohije: Litije se nastavljaju. Molim vlast da mene ubiju, a narod i svetinje neka ostave na miru

Povodom slave vaseljenskog radija “Svetigora”, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko primorski g. Amfilohije je večeras osveštao i prerezao slavski kolač u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Mitropolit je kazao da već 22 godine odjekuje glas vaseljenskog radija “Svetigora” blagoslovom blaženog spomena Svetoga Patrijarha Pavla i zaista se čuje po cijeloj vaseljeni:

- Advertisement -
alt="Mitropolit Amfilohije"
Mitropolit Amfilohije

„Jedno od najboljih svjedočanstava je bilo oko 2000-te godine i stradanja našeg naroda na Кosovu i Metohiji i onog zločina koji je tamo izvršen. Onda redom, radio “Svetigora” svjedoči sva zbivanja kod nas u Crnoj Gori, a i šire po svoj našoj zemlji i narodu, pa i po svoj pravoslavnoj vaseljeni“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije: preko talasa Svetigore čuje se riječ naše dece

Mitropolit Amfilohije je istakao da se prethodnih godinu dana preko talasa Svetigore čuje ona riječ naše djece i našeg naroda Ne damo svetinje, koja je započela upravo u Hramu Hristovog Vaskrsenja, kada se narod Božiji zakleo da neće dati svetinje da se oskrnave i da ih bezbožnici otmu i prisvoje sebi:

„Prošla je godina dana od tada. Na žalost oni koji su na vlasti nastavljaju da podržavaju taj zločinački zakon i tvrde da svetinje koje su ovdje građene od apostolskih vremena i od vremena Svetog Cara Кonstantina i Carice Jelene ne pripadaju narodu već njima.

alt="AMFILOHIJE"
Mitropolit Amfilohije

Nadamo se da će Gospod prosvetiti razum onima koji upravljaju Crnom Gorom i da neće nastaviti onaj zločin nad vjernim narodom, nad sveštenstvom, nad episkopatom Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori koji je započeo 1941 godine i nastavio se duhom bratoubilaštva koje je kulminiralo ubistvom Mitropolita Joanikija i 120 sveštenika, a nakon njega suđenja Mitropolitu Arseniju Bradvareviću i rušenja Njagoševe kapele na Lovćenu za vrijeme Mitropolita Danila Dajkovića, koji se sa tom ranom i upokojio“, kazao je vladika Amfilohije istakavši da je rušenjem Njagoševe kapele tadašnja vlast uzela obraz Crnoj Gori.

alt="Litije"

Mitropolit je naglasio da su se svi nadali da će poslije devedesetih godina gonjenje i nasilje nad Crkvom prestati ali se taj progon opet povampirio i u naše dane:

Hapšenje sveštenika samo zato što vrše službu

„I ja sam privođen na suđenje kao naslednik prošlih mitropolita, uhapšen je vladika Joanikije sa 8 sveštenika. Evo i sada sveštenici u Baru su privođeni i kažnjavani samo zato što su služili službu Božiju i što su sa narodom obavljali krsni hod – litiju, koja je svojstvena za Crkvu već dvije hiljade godina, a koja je kod nas otpočela na specifičan način prije godinu dana. Jedno moramo reći.

Mitropolit Amfilohije

Poslije godinu dana i zakletve da nećemo dozvoliti da se otimaju svetinje, mi to nastavljamo i nastaviće se ti krsni hodovi od Nedelje svih svetih. To je znači iduća nedelja. Nastaviće se ti sveti hodovi koji su hodovi mira koji pozivaju na bratsku slogu, na pomirenje braće, na zajedništvo, na ljubav, na iscjeljenje od onog najopakijeg virusa koji je ovdje vladao, virusa bratomržnje i bogomržnje“, rekao je Mitropolit.

Očekujemo pomoć i međunarodne zajednice

On je dodao da se nadamo i u međunarodnu zajednicu da će pomoći da se taj virus bratomržnje i bogomržnje zaustavi u Crnoj Gori na kome ovi koji su na vlasti žele i dalje da vladaju:

„A što se nas tiče, Crkve Božije, mi se ponovo zaklinjemo da ne damo svetinje i naš narod će nastaviti sa sveštenstvom od Nedelje svih svetih ponovo da služi molebne mira, bratske sloge i pomirenja u svim hramovima naše Crkve i u isto vrijeme da u tim krsnim hodovima obilaze gradove i da svjedoče. Spreman sam kao Mitropolit, prije nego vlastodršci krenu u bezakonje, da sa mnom urade ono što su uradili sa Mitropolitom Joanikijem, Arsenijem i Danilom.

Spreman sam, neka likvidiraju mene, samo da ne diraju narod i sveštenstvo

Spreman sam, ako misle time da će nešto da zadobiju. Pozivam ih da ne muče moj narod i sveštenstvo, već da to riješe mojim likvidiranjem. Ja ih pozivam, te drugove i gospodu, pa neka urade to ako misle da time mogu da izliječe ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije. Dakle od Nedelje svih svetih molebni za spas svetinja, za pomirenje, za bratsku ljubav i slogu nastavljaju se u svim našim hramovima i crkvama širom Crne Gore. To od mene narod traži i ja sam dužan da ih ispoštujem“, kazao je na kraju besjede mitropolit Amfilohije.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu