MIR SE VRATIO U BELORUSIJU: „Da se čuje dečji smeh, a ne zvuci sirena“

Obavezno pročitajte

Belorusija plovi mirnim vodama

Protesti u Belorusiji su ušli u mirne vode. Za razliku od ranijih dana, danas nije zabeležen ni jedan incident od strane demonstranata, niti od strane policije. Dan su obeležili cveće i izvinjenje ministra policije.

Međutim, nije izgledalo da će dan biti miran. Od ranog jutra počele su mirne akcije solidarnosti sa demonstrantima. Saradnici Narodnog muzeja su izašli pred zgradu, tražeći da policija prekine nasilje nad građanima.

- Advertisement -

Radnici nekih preduzeća su napuštali proizvodne sale, u znak protesta i ispred preduzeća tražili održavanje poštenih izbora.

Mirni protesti u Minsku

Mi smo protiv nasilja“ – demonstranti sa plakatima na mirnim protestima u Belorusiji

U Vitebsku, gradu na severoistoku Belorusije, katolička crkva je otvorila svoja vrata za učesnike akcije „Stop nasilju“.

„Kao sveštenik i duhovni otac smatram svojom dužnošću da budem tamo gde ljudima preti opasnost. Ranije sam primetio da oko crkve stoji omladina, prišao sam im, upoznao se, saznao sam odakle su i pozvao sam ih k nama, ako nekome bude trebalo da de odmori, ode u toalet ili da se pomoli“, rekao je kancelar katoličke Vitebske biskupije, otac Viktor.

A na ulicama beloruske prestonice, svi putevi su vodili na Puškinov trg – mesto gde je pre tri večeri poginuo demonstrant noseći eksploziv u rukama.

Tamo su ljudi nosili cveće, kao simbol nenasilja. Čak su i ambasadori nekih stranih ambasadora došli da polože cveće na ovom mestu.

Da se situacija menja nabolje, pokazuje i naređenje predsednika Belorusije Aleksandar Lukašenko da se ispitaju sva hapšenja koja su se desila poslednjih dana.

Portparolka Saveta republike Natalija Kočanova je saopštila državnoj televiziji Belorusije da je Lukašenko „čuo mišljenje radničkih kolektiva“.

„Do večeras je pušteno više od hiljadu ljudi, pod obavezom da ne učestvuju u neodobrenim događajima, dok su maloletnici predati roditeljima pod garanciju“, dodala je Kočanova.

Ona je saopštila da državi nije potreban rat i pozvala da se prekine uništavanje svega onoga što je izgrađeno za 30 godina nezavisnosti.

Dan je obeležilo obraćanje ministra policije Jurija Karajeva. On se izvinio nedužnim građanima koji su bili povređeni tokom protesta i obećao da će svi novinari koji se još uvek nalaze u pritvoru biti pušteni.

Oglasilo se i Ministarstvo zdravlja Belorusije. Oni su „apelovali na svoje sunarodnike da pomognu da se prekine spirala nasilja na ulicama“.

„Želimo da se u zemlji ponovo čuje dečji smeh, a ne zavijanje sirena i zvučnih signala, eksplozija. Želimo da osetimo atmosferu radosti i spokoja“, poručili su iz beloruskog Ministarstva.

Da situacija postaje sve mirnija, vidi se i po manjem prisustvu policije na ulicama. Oni su zatvorili prilaze centralnom Trgu nezavisnosti, gde se nalaze zgrada vlade i zgrada Centralne izborne komisije, a mogli su se videti i oko zgrade predsedničke administracije.  

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu