Ministarstvo odbrane Rusije: Kijev povećao regrutovanje stranih plaćenika

Obavezno pročitajte

U pozadini neuspeha još jednog talasa mobilizacije u Ukrajini, i da bi sakrio katastrofalne gubitke pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, kijevski režim je pojačao regrutovanje u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, kako bi privukao strane plaćenike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ukupno je od 24. februara 2022. u Ukrajinu zvanično stiglo 11.675 stranih plaćenika iz 84 države da učestvuju u sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine. Najveći broj plaćenika stigao je u Ukrajinu u martu-aprilu 2022. godine, međutim, nakon pretrpljenih prvih gubitaka, dinamika njihovog dolaska naglo se smanjila“, navodi se u saopštenju.

- Advertisement -

Kako se dodaje, najbrojnije grupe stigle su iz Poljske (više od 2.600), SAD i Kanade (900 i više ljudi), Gruzije (više od 800 ljudi), Velike Britanije i Rumunije (više od 700), Hrvatske (više od 300), kao i iz Francuske i iz dela Sirije pod turskom kontrolom (više od 200).

U ministarstvu su precizirali da je do 30. juna, tokom sukoba, potvrđena likvidacija 4.845 stranih plaćenika, koji su u većini iz SAD, Kanade i Evrope. Dodaje se da je još 4.801 strani borac pobegao sa teritorije Ukrajine.

„Danas u redovima Oružanih snaga Ukrajine nastavlja da deluje 2.029 plaćenika. Prema informacijama dobijenim tokom ispitivanja zarobljenih ukrajinskih vojnika, komandanti jedinica ukrajinskih oružanih snaga, koje deluju na liniji sukoba, ne odgovaraju za gubitke među stranim plaćenicima“, navodi se.

„Ukrajinska komanda baca pre svega jedinice sa stranim plaćenicima u ‘mašine za mlevenje mesa’ na ruskim položajima, dok se evakuacija ranjenih plaćenika organizuje po principu, tek nakon evakuacije ukrajinskih vojnika“, objasnili su u ministarstvu.

Prema saopštenju, zbog velikih gubitaka osoblja, kijevski režim je u poslednjih mesec dana pokrenuo regrutaciju stranih plaćenika u Argentini, Brazilu, Avganistanu, Iraku i u oblastima Sirije pod kontrolom Amerike.

„U vezi sa višestrukim padom interesovanja za ‘umiranje za kijevski režim’ u Poljskoj, Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama, intenzivirane su aktivnosti regrutovanja u SAD i Kanadi. Ovaj posao se odvija na bazi ukrajinskih stranih agencija uz pomoć zapadnih obaveštajnih službi, pre svega CIA i privatnih vojnih kompanija koje ona kontroliše (‘Akademi’, ‘Kubik’ i ‘Din korporejšn’)“, precizirali su, prenosi RT.

Kako se navodi, strane plaćenike režim u Kijevu koristi kao „topovsko meso“ i niko iz ukrajinske komande ne žali za njihovim životom.

„Oni imaju samo jedan izbor – da pobegnu iz Ukrajine ili da umru. Ruske oružane snage će u okviru Specijalne vojne operacije nastaviti uništavanje stranih plaćenika, bez obzira na njihovu lokaciju na teritoriji Ukrajine“, poručilo je rusko Ministarstvo odbrane.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Izrael širi kopnenu ofanzivu na ceo Pojas Gaze

Izraelska vojska širi svoju kopnenu ofanzivu na ceo Pojas Gaze, saopštio je u nedelju uveče portparol vojske Danijel Hagari. Izraelska...

Još priča na sličnu temu