13.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

MINISTARKA TRGOVINE GLUPA KAO ONA STVAR, PRAVA NAPREDNJAKUŠA: Ne zna gde je rođen Branislav Nušić, a profesorka srpskog jezika!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otvorila je juče 12. ivanjički festival kulture, humora i zabave „Nušićijadu”, a ovom prilikom pokazala je svoje neznanje rekavši da je čuveni pisac Branislav Nušić rođen u Ivanjici.

– Dame i gospodo, poštovana deco, poštovani gradonačelniče… želim pre svega svima da čestitam ovu dvanaestu po redu Nušićijadu i da kažem, kao što je već i rečeno da mi je izuzetno zadovoljstvo, a meni lično i čast što sam u mestu rođenja velikog Branislava Nušića. Jednog od naših najvećih pisaca koji je, čini mi se, najbolje opisao naš karakter – rekla je.

U pravu je ministarka, Nušić jeste najbolje opisao naš karakter, a ono što je još tužnije od činjenice da je Matićeva ministarka u Vladi Srbije, jeste to da je završila Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, gde je stekla titulu profesora srpskog jezika i književnosti.

- Advertisement -

Nejasno je kako je uopšte moguće da jedan profesor srpskog jezika i književnosti misli da je Branislav Nušić rođen u Ivanjici, ali je jasno da bi Matićeva posao profesora obavljala podjednako loše kao i onaj ministarski.

Inače Nušić je rođen 1864. u Beogradu, nedaleko od Saborne crkve, u kući na čijem je mestu danas Narodna banka Srbije. Detinjstvo je proveo u Smederevu, gde je i pohađao osnovnu školu i prve dve godine gimnazije. Maturirao je u Beogradu.

Festival „Nušićijada“ nosi ime Branislava Nušića, srpskog književnika i komediografa, zato što je u svojoj pozorišnoj predstavi Gospođa ministarka, koristio rečenicu „Viđen si za Ivanjicu!“ kao simbol pretnje svim neposlušnim činovnicima s kraja 19. veka da će biti proterani, u tada zaostalu varošicu Ivanjicu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti