26.5 C
Belgrade
subota, 19 juna, 2021

„Ministarka, obezbedite radnicima osnovna prava“!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Industrijal globalni sindikat i Industijal Evropa pozivaju ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dariju Kisić Tepavčević, da obezbedi poštovanje osnovnih sindikalnih prava u ”Jura korporaciji” u Leskovcu, a ovu fabriku da odmah vrati na posao sindikalistu Predraga Stojanovića, koji je 21. aprila ove godine dobio rešenje o otkazu.Radnici Radnici „Jure“, FOTO: Jugmedija

Kako navode iz unije svetskih i evropskih sindikata industrijalaca, jako su zabrinuti zbog skorašnjih događaja u “Juri” i tvrde da je menadžement kompanije sproveo kampanju zastrašivanja i maltretiranja članova sindikata i lidera sindikata u fabrici u Leskovcu.

– Mi to najstrože osuđujemo, uključujući dat otkaz predsedniku lokalnog sindikata Predragu Stojanoviću zbog njegovih sindikalnih aktivnosti. Jasno nam je da je otpušten zbog svojih sindikalnih aktivnosti i da je obavljao posao kao demokratski izabrani predsednik sindikata – navodi se, između ostalog, u dopisu poslatom ministarki.

- Advertisement -

Svetski sindikalci upozoravaju i na činjenicu da je u “Juri”, kako kažu, organizovan lažni savet zaposlenih za koji radnici plaćaju članarinu.
Pismo sindikalaca Dariji Kisić TepavčevićPismo sindikalaca Dariji Kisić Tepavčević

– Ovaj lažni savet zaposlenih doneo je odluku da svaki radnik koji je u isto vreme član sindikata ne može da uživa nikakve beneficije koje se daju članovima tog lažnog saveta. Ovo je uznemiravajuća i neprihvatljiva diskriminacija radnika koji su članovi sindikata – dodaju u svom pismu.

Dalje podsećaju ministarku Kisić Tepavčević da je Srbija ratifikovala dve ključne konvencije MOR o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje i kolektivno pregovaranje.
„Radila sam sa 40 temperaturom, nisu mi dali ni na sahranu“: JURA OTPUSTILA 200 RADNIKAJura: Bez posla 30 radnika, ostali su otišli sami„Jura krši prava zaposlenih i kažnjava ih“

- Advertisement -

– Mi zahtevamo da Stojanović smesta bude vraćen na posao, a da se u fabrici obezbedi sloboda udruživanja kako bi radnička prava bila poštovana u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije – zaključuje se u dopisu.

Stojanović, koji je poznat kao veliki borac za prava radnika dobio je otkaz nakon nekoliko upozorenja zbog, kako su navodili u “Juri”, „povrede radne discipline“, ali je ključni moment zapravo njegovo gostovanje u dokumentarnom filmu “Moderni robovi”, gde je govorio o teškom položaju radnika.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti