7.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

MINISTAR ZDRAVLJA UKRAJINE: Rusija blokiranjem pristupa lekovima počinila zločin protiv čovečnosti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

 Ukrajinski ministar zdravlja Viktor Ljaško optužio je ruske vlasti da su počinile zločin protiv čovečnosti blokiranjem pristupa lekovima u okupiranim oblastima.

U intervjuu za AP, ukrajinski ministar zdravlja rekao je da su ruske vlasti u više navrata blokirale napore da se ljudima u okupiranim gradovima i selima obezbede lekovi koje subvencioniše ukrajinska država.

- Advertisement -

„Tokom čitavih šest meseci rata Rusija nije (dozvolila) prave humanitarne koridore kako bismo mogli da obezbedimo sopstvene lekove pacijentima kojima su potrebni”, rekao je Ljaško u ministarstvu zdravlja u Kijevu u petak uveče.

On je rekao da je Rusija ovo učinili „s namerom” i da Kijev smatra da je reč o zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima koji će biti dokumentovani.

Ukrajinska vlada ima program koji obezbeđuje lekove osobama sa rakom i hroničnim bolesnicima.

- Advertisement -

Uništavanje bolnica i infrastrukture zajedno sa raseljavanjem oko sedam miliona ljudi unutar zemlje ometalo je i druge oblike lečenja, podaci su Ujedinjenih nacija i ukrajinskih zvaničnika, prenosi Beta-AP.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zabeležila 445 napada na bolnice i druge zdravstvene ustanove tokom ruske invazije.

Ljaško je upozorio da su sekundarni efekti tih napada daleko ozbiljniji.

„Kada su putevi i mostovi oštećeni u oblastima koje sada kontrolišu ukrajinske snage teško je nekoga ko je imao srčani ili moždani udar odvesti u bolnicu…Z ato rat donosi mnogo više žrtava”, rekao je ministar.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti