15.8 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

MINISTAR NA METI KRITIKA: Nemačka će plaćati ruski gas čak i ako ga se odrekne, ministar na meta kritika

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ugovori Nemačke sa Gazpromom o isporukama gasa sadrže klauzulu „Uzmi ili plati“. Nemačka će do 2030. godine morati da plaća Gazpromu i za gas koji – ne uveze Ministar privrede i vicekancelar Robert Habek (Zeleni) na konfrerenciji za štampu opdržanoj pre mesec dana je rekao: „Polazimo od toga da ćemo već u leto 2024. moći da – ne računajući jedan mali udeo – budemo nezavisni od ruskog gasa“.

Bio je to odgovor na sve veći moralni pritisak na vladu u Berlinu da prestane da uvozi gas koji je „krvav“. Pa i po cenu da nema alternative. „Za slobodu možemo malo i da se smrzavamo“ – izjavio je tako 9. marta bivši nemački predsednik Joahim Gauk za javni televizijski servis ARD.

- Advertisement -

Sada se ispostavlja da bi i to „smrzavanje“ moglo da bude i skupo plaćeno. Istraživački novinarski magazin „Frontal“ javnog servisa ZDF je otkrio da ugovori Nemačke sa Gazpromom o isporukama gasa sadrže klauzulu „Uzmi ili plati“ (take or pay): Nemačka će do 2030. godine morati da plaća Gazpromu i za gas koji – ne uveze.

Što bi je koštalo nešto više od 140 milijardi evra.

„Frontal“ se poziva na renomirani Oksfordski Institut za energetske studije (OIES) koji ima uvid u ugovore Nemačke i Gazproma. Stručnjak tog instituta, Džek Šarpls, formulisao je problem da ne može biti jasnije: „Gazprom će dobijati novac – ni za šta!“

Samoubilačko rešenje?

- Advertisement -

Dugoročni ugovori podrazumevaju popust za kupca i često sadrže klauzulu „Uzmi ili plati“ – ona za prodavca znači dodatnu sigurnost da će dobijati dogovorenu sumu.

Prema podacima Statističkog pregleda svetske energije (Statistical Review of World Energy) firme BP, Nemačka je 2019. godine 51 odsto uvezenog gasa kupovala od Rusije. Ona je i najveći uvoznik ruskog gasa u EU.

Godine 2021. je količinski prosek nemačkog uvoza gasa iz Rusije iznosio 46 milijardi kubnih metara. Prema planu vlade u Berlinu, „mali udeo“ koji će krajem 2024. još pristizati iz te zemlje će iznositi oko 10 milijardi kubnih metara.

Ako se stvari budu odvijale onako kako je ministar privrede najavio, Nemačka će do 2030. imati dvostruki trošak – ne samo što će plaćati Gazpromov gas koji ne uvozi, već i onaj koji bude uvozila kao zamenu za njega.

Sada je jasno da će Robert Habek morati da objasni zašto je, iznoseći svoj plan o „smanjenju zavisnosti“ od Gazproma, prećutao klauzulu „Uzmi ili plati“ i kako će sprečiti da 140 milijardi evra poreskih obveznika bude bačeno u vetar.

Autor: Saša Bojić

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti