16.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

SIROTINJA SE DIGLA, VUČIĆU SAD SI NAJEBAO: Nema dogovora, minimalac ne može biti 35 000 dinara!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Minimalac će od 1. januara biti 35.012 dinara. Na Sednici Socijalno – ekonomskog saveta utvrđeno je da se cena minimalne zarade za sledeću godinu poveća za oko 2.500 dinara u odnosu na ovogodišnji. Sindikati nisu pristali, ali su ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić objavili da će Vlada Srbije doneti odluku da od 1. januara minimalna zarada bude u nivou koji su predložili.

– Od 1. januara minimalna zarada biće 32.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto i time mi dolazimo na 89 odsto pokrivenosti minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom.  Razumem sindikate da oni nisu zadovoljni – izjavila je premijerka Ana Brnabić.

minimala,

Radnici „Simpo Šik“ FOTO: Direktno.rs

- Advertisement -

Na sednici Socijalno – ekonomskog saveta nije postignut dogovor sa sindikatima, koji su tražili da minimalac bude oko 39.000 dinara, koliko iznosi minimalna potrošačka korpa.

Brnabić je najavila da bi zahtev sindikata o usklađivanju minimalne plate i potrošačke korpe mogao da se realizuje za dve godine. Ona je rekla da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Po zakonu, ukoliko se socijalni partneri ne dogovore o iznosu minimalca, njegovu visinu do 15. septembra utvrđuje Vlada Srbije. Zato je mnogima bilo nejasno kako se desilo da dogovor nije postignut, a da ministar i premijerka saopštavaju visinu minimalca za sledeću godinu. Iznos od 35.012 dinara je onaj koji je prihvatiljiv za Vladu Srbije, bez obzira na stav sindikata.

- Advertisement -

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i i UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković, su rekli da nisu zadovoljni, jer su očekivali da povećanje minimalca bude toliko da se 100 odsto pokrije minimalna potrošačka korpa.

Stojiljković je rekao da prepoznaje dobru volju, ali da sindikati ne mogu da prihvate predlog države.

– Velike su nejednakosti i moramo se truditi da minimalne zarade rastu brže nego druge plate – poručio je profesor Stojiljković.

- Advertisement -
SourceMediji
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti