MILOŠ ZEMAN: Putin da povuče trupe iz Ukrajine ili će ga svrgnuti vojska ili oligarsi

Obavezno pročitajte

Predsednik Češke Miloš Zeman, kome u martu ističe poslednji, drugi mandat na čelu Češke, poručio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da povuče svoje vojnike iz Ukrajine jer srednjoročno, ako ostane, može da očekuje da će ga svrgnuti ili vojska ili ruska oligarhija.

„Putinu bih sasvim prijateljski poručio da povuče armiju iz Ukrajine. Niko ne traži da prizna svoju grešku i da se busa u grudi, ali faktički povlačenjem bi mogao da je prizna“, kazao je Zeman u redovnom intervjuu češkom tabloidu Blesk.

- Advertisement -

Zeman je priznao da to nije realno, ali je upozorio Putina da će ga svrgnuti ili armija ili biznismeni.

„Nije isključeno da, ako ostane u Ukrajini, će ga svrgnuti vojnici jer trpe poraze i imaju utisak da je to zbog slabog političkog rukovodstva ili će ga svrgnuti biznismeni, jer smatraju da sankcije, uključujući tu i zaplenjene jahte, štete njihovim interesima“, kazao je Zeman.

Češki predsednik, svodeći bilans svoje decenije na čelu Češke, je odbio da je imao posebne prijateljske odnose sa Putinom, kakvim se ranije hvalio, kada su ruski mediji posle njegovog izbora na drugi mandat 2018. godine pisali na naslovnicama „Naš čovek u praškom zamku Hradčani“.

„Moj odnos sa Putinom bio je zasnovan na ekonomskoj diplomatiji, jer je Rusija bila izvoznik sirovina. Crvenu liniju je prekoračio tek posle napada na Ukrajinu, jer to je već nešto gde i ekonomska diplomatija mora da se povuče“, rekao je Zeman.

Do kraja mandata sredinom marta, Zeman je rekao da ga čeka još samo oproštajna poseta Srbiji, gde će svečano otvoriti renovirani Češki dom u Beogradu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu