MILOŠ VUČEVIĆ: U Novom Sadu pokušana diverzija vodosnabdevanja

Obavezno pročitajte

Gradonačelnik Miloš Vučević je izjavio da je prethodnih dana bilo pokušaja diverzija vodosnabdevanja u Novom Sadu.

Kako prenosi 021.rs, on navodi da je potrošnja vode ovih dana u Novom Sadu enormno povećana, da je vodosnabdevanje gotovo na ivici izdržljivosti i da su se dešavale diverzije vodosnabdevanja.

- Advertisement -

„Neko je više puta pokušao da prekine elektro kablove crpne stanice. O tome su obavešteni Bezbednosno-informativna agencija i policija“, izjavio je Vučević.

Gradonačelnik je dodao i da su prethodnih dana bila i dva hakerska napada na JKP „Vodovod i kanalizacija“, koja su uspeli da spreče.

Vučević je izrazio nadu da će nadležni organi pronaći počinioce koji su uništavali kablove, zbog kojih je, kako kaže, Grad praktično mogao da ostane bez vode.

U JKP „Vodovod i kanalizacija“ su za 021.rs naveli da zbog istrage ne mogu da iznose više detalja, ali su potvrdili da je bilo napada nepoznatih lica na crpne stanice koje su deo kanalizacionog sistema, kao i da je bilo hakerskih napada.

U ovom preduzeću navode da su napadi na crpne stanice na vreme otkriveni i da su veće štete blagovremeno sprečene zahvaljujući tehničkoj i bezbednosnoj opremljenosti ViK, kao i budnosti zaposlenih, uz svu neophodnu pomoć nadležnih službi Grada Novog Sada.

„Objekti koji su napadnuti od strane NN lica napadnuti su sa namerom narušavanja kontinuiteta rada, a ne radi imovinske koristi, a u pitanju su crpne stanice koje su deo kanalizacionog sistema. Crpne stanice imaju zadatak da otpadnu vodu podižu na viši nivo, te da ista prirodnim putem otiče do recipijenta. Zaustavljanje jedne crpne stanice na određeni vremenski period (od nekoliko sati) u početku znači da stanovnici Novog Sada i prigradskih naselja ne bi mogli da koriste kanalizaciju u svojim stambenim jedinicama (kuvanje ručka, kupanje, toalet…), a ako bi se crpna stanica blokirala na duži vremenski period, to bi moglo da izazove i ekološku katastrofu“, navode u ViK.

U ovom gradskom preduzeću navode da, što se tiče hakerskih napada na komunikacijske sisteme unutar preduzeća, oni su prisutni već duži period, kao i u drugim preduzećima i ustanovama širom zemlje.

„Međutim, naši stručnjaci su konstatovali ozbiljan i dugotrajan pokušaj ulaska u sistem JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ Novi Sad, pa su preduzete sve mere, te rizik od narušavanja vodosnabdevanja ili ugroženosti ispravnosti pijaće vode ne postoji, a takođe je onemogućen i neovlašćeni ulaz u sistem. Uglavnom, menadžment preduzeća ne želi da bilo koji eventualni rizik prepusti slučaju pa su u skladu sa kategorijom našeg objekta, koji spada u ‘kritičnu infrastrukturu’, preduzete i određene dodatne mere na povećavanju bezbednosti objekata i uključenje državnih bezbednosnih struktura u istragu radi otkrivanja motiva i eventualnih počinilaca“, kažu u gradskom preduzeću.

Nadležni u „Vodovodu i kanalizaciji“ napominju da su objekti bezbednosno pokriveni najsavremenijim tehničkim sistemima zaštite, a primenjuju se i propisane procedure koje se tiču bezbednosnih mera, te je sistem apsolutno odbranjen i zaštićen od svih pokušaja neovlašćenog ulaska u isti.

Iz policije do sada nema nikakvih informacija o ovim slučajevima ugrožavanja komunalnog sistema Novog Sada.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu