Milorad Ulemek stupio u štrajk glađu jer je već skoro 18 godina u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji!

Obavezno pročitajte

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, osuđen na maksimalnu kaznu zatvora zbog najtežih krivičnih dela, počeo je da odbija zatvorsku hranu, preneo je medijima njegov advokat Aleksandar Kovačević, a ovu informaciju za Tanjug su potvrdili i u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. „Tačno je da je osuđenik Milorad Ulemek počeo da odbija hranu koja se sprema u zavodu.

Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala se u svim svojim odredbama primenjuje na sve osuđene osobe u Posebnom odeljenju KPZ Požarevac (Zabela) kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja, a to se odnosi i na Milorada Ulemeka”, preciziraju za Tanjug u upravi.

Ulemekov advokat je naveo da je on stupio u štrajk glađu jer je već skoro 18 godina u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji, tokom kojih mu je sve vreme uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, pravo na rad, školovanje, pravo na posetu bliskih osoba u posebnim prostorijama i posete drugih osoba, kao i Ustavom garantovano pravo da bude obavešten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici svake dve godine.

Ulemek kaznu izdržava u najstrožem zatvoru u Srbiji – Posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu, poznatom i kao srpski „Alkatraz”, u kojem boravi od otvaranja 2010. godine.

Prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, predsednik suda ispituje po službenoj dužnosti da li i dalje postoje razlozi za izdržavanje kazne zatvora u Posebnom odeljenju na svake dve godine od početka izdržavanja sankcije, odnosno od poslednjeg rešenja.

Odluka kojom se osuđeniku produžava izdržavanje kazne u Posebnom odeljenju, donosi se na osnovu činjenica i dokaza iz izveštaja Posebnog zatvorskog odeljenja, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja javnog tužioca.

Ulemek je inače prvi osuđenik koji je 2010. godine smešten u Posebno zatvorsko odeljenje, a pre toga je od maja 2004. bio u pritvoru Okružnog zatvora.

Osuđen je četiri puta na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva premijera Zorana Đinđića, zbog krivičnih dela „zemunskog klana”, zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića. Krivični zakon Srbije ne poznaje sabiranje kazni pa Ulemek služi jedinstvenu sankciju od 40 godina zatvora.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu