-8.1 C
Belgrade
utorak, 25 januara, 2022

MILO ZAPOMAŽE I KUKA PRED SAVETOM ZA LJUDSKA PRAVA: Udaraju nas sa svih strana

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zbog zakona o slobodi veroispovijesti Crna Gora se suočava sa višestrukim udarima, iznutra i spolja, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim delovanjem, usmerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović u Ženevi, prenosi RTCG.


- Advertisement -

U svom obraćanju na 43. sesiji Saveta za ljudska prava koja se održava u Palati nacija Đukanović je ukazao na situaciju u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. On je rekao da se tim Zakonom na liberalan način, u skladu sa najsavremenijim legislativnim standardima, učvršćuje sloboda veroispovesti, uređuje pravni položaj verskih zajednica i garantuje ustavni princip odvojenosti crkve od države.

On je naveo da je postupak izrade zakona trajao 5 godina, uz inkluzivan dijalog sa svim zainteresovanim stranama, uključujući sve verske zajednice u zemlji i relevantne međunarodne organizacije, u prvom redu Venecijansku komisiju čije su preporuke u potpunosti prihvaćene.

Đukanović je ponovio da je ovim zakonom zamenjen onaj iz 1977. godine iz perioda komunističke Jugoslavije.

- Advertisement -

– Međutim, već u pripremi, a posebno nakon njegovog usvajanja Crna Gora se suočila sa optužbama od strane samo jedne verske zajednice, i sa brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s veštim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namerava da otima crkvenu imovinu i menja njihovu viševekovnu namenu. Uz to, u međunarodnim forumima, uključujući i ovaj dom, mogle su se čuti optužbe da Crna Gora sprovodi politiku diskriminacije i krši verske slobode – kazao je Đukanović.

- Advertisement -
Sourcesputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti