MILO PRETI IZ NATO ŠTABA: Neće uspeti!

Obavezno pročitajte

Povodom tri godine od ulaska Crne Gore u NATO predsednik Đukanović je ocenio da je Crne Gore “veoma povoljan“ primer za promociju evroatlanskih vrednosti na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović prilikom posete sedištu NATO u Briselu ocenio je da je uzrok svih problema zemlja regiona “dugo izbivanje društava Zapadnog Balkna izvan evropskog sistema vrednosti i onoga što su tekovine evroatlanske zajednice.“

- Advertisement -

“Pozdravljamo ideju da vrta NATO ostanu ostvorena za dalje širenje i verujemo da je jedini dobar izbor za naš region dalji put ka evropskim i evroatlanstkim integracijama“, poručio je Đukanović.

Povodom tri godine od ulaska Crne Gore u NATO predsednik Đukanović je ocenio da je Crne Gore “veoma povoljan“ primer za promociju evroatlanskih vrednosti na Zapadnom Balkanu.

“Naše poštovanje prema tekovinama evroatlantskog partnerstva posle Drugog svetskog rata se samo učvrstilo tokom prethode 3 godine članstva. To je formula stabilnije i kvalitetnije budućnosti regiona“, navo je Đukanović u Briselu.

Nakon razgovora sa generalnim skeretarom NATO Jensom Stoltenbergom predsednik Crne Gore ocenio je da je negova zemlja tokom tri godine članstva “intenzivno učila, napredovala i potvrdila se kao odgovorna članica NATO.“

 Đukanović je najavio da je Crna Gora podnela Nacionalni plan do 2024. godine kojim se Podgorica obavezuje na ispunjavanje obaveze ravapravnog finansiranja i obezbeđivanja efikasnosti NATO saveza.

Milo,
foto: AP

Istovremeno, on je zahavlio za pomoć koju su Alijansa i saveznici dali Crnog Gori tokom prve faze brobe protiv pandemeije COVID19.

“Crna Gora je pokazala visok stepen društvene odgovornosti, efikasnosti, organizovanosti i kompetentnosti. Zahaljujući tome mi smi pre nekliko dana, po kritreijuma SZO, proglasili kraj epidemije u Crnoj Gori’‘, kaže Đukanović.

On ocenjuje da su predstojeći kljuni izazovi za Crnu Goru, ali i druge zemlje u regionu Zapadnog Balkana, oporavak ekonomije i održavanje parlamentranih izbora.

“Važno da se izbori održe u uslovima pune ekonomske i socijalne stabilnosti i sposobnosti da se doupremo neprincipijelnim pristiscima koji žele da osujete evropsku i evroatlantsku perspektivu svih drzava Zapadnog Balkana“, zaključio je Djukanović.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenjuje da je NATO članstvo bilo dobro za bezbenost i prosperitet Crne Gore, a da se Podgorica pokzala kao značajan saveznik koji doprinosi evroatlanstkoj bezbednosti učešćem u misijama na Kosovu, Letoniji i Avganistanu.

“NATO investicije i investicje članica Alijanse su se više nego udvostručile od ulaska Crne Gore u NATO, a pomoć Alijanse je stigla i tokom pandemije COVID19“, kaže Stoltenberg.

On je posebno ukazao na pojavu dezinformacija i propagande tokom pandemije u cilju slabljenja Alijanse i demoratije.

“Oni koji pokušaju da nas podele neće uspeti“, kaže Stoltenberg.

Predsednik Crne Gore se tokom svog boravak u Briselu sastano i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčkom.

Tom prilikom razmenja su mišeljnja o situaciji u regionu i evropskom putu Crne Gore, naveo je Lajćak na svom Tviter nalogu.

SourceEspreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

IVICA DAČIĆ ČESTITAO MANDIĆU: „Srbi će u drugom krugu biti odlučujući faktor“

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić čestitao je Andriji Mandiću zbog rezultata u prvom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori,...

Još priča na sličnu temu