13.5 C
Belgrade
sreda, 5 oktobra, 2022

MILO HOĆE KRVOPROLIĆE: Neka gori Podgorica, Srbi nam neće krojiti sudbinu (FOTO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Milo sprema poslednji udar

Strasti u Crnoj Gori se ne smiruju. Posle skupa opozicije i incidenata u Podgorici u ponedeljak uveče, vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je protest u glavnom crnogorskom gradu za nedelju, 6. septembar.
Tako bar piše na zvaničnom Tviter nalogu Milove stranke, gde navode da bi onima koji je valjda nisu podržali trebalo pokazati „da nas ima mnogo“.


– Nema izgovora. Pokažimo da nas ima mnogo. Crna Gora prije svega – piše između ostalog u pozivu.

- Advertisement -

Osim što je sporan zbog situacije sa korona virusom, ovaj poziv na protest sporan je i zbog još nekoliko poruka koje se iz njega mogu pročitati.

Milo i DPS dižu tenzije

Jedna od njih mogla bi da bude ona prema kojoj DPS ne priznaje rezultat nedeljnih parlamentarnih izbora, na kojima jeste pojedinačno osvojila najviše glasova, ali je upitno da li će moći da sastavi vladu, s obzirom na to da su opozicione koalicije već napravile načelan dogovor o budućoj saradnji, kojim bi mogle DPS Mila Đukanovića da pošalju u opoziciju.

Drugo, reakcije na društvenim mrežama su odmah usledile, od kojih mnoge od njih u najmanju ruku pozivaju na nasilje i rušenje glavnog grada ove zemlje i brane.

- Advertisement -

– 6. septembra, ako treba da gori Podgorica, ima da gori, ako treba da se ruši, ima da se ruši, ali nam Srbi neće krojiti sudbinu…6. septembra svi u Podgoricu – piše u jednoj objavi kojom se pozivaju pristalice na ovaj protest.

Crnogorske „Vijesti“ kojima precedava Milo su pitale Upravu policije da li je skup „Crna Gora te zove, nemaš izgovor“ najavljen za 6. septembar prijavljen njihovim organima, ali odgovor nisu dobili. Isto tako, nisu dobili odgovor ni da li je priveden autor pomenute objave koji poziva na paljenje grada.

Međutim, Uprava policije je pozvala građane da poštuju zakonske propise i poručila da neće dozvoliti sukobljavanje građana. Isto je poručio i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

U isto vreme, predstavnici partija koje bi mogle da formiraju novu skupštinsku većinu nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta pozvale su na spuštanje tenzija i smirivanje uzavrele situacije nakon proglašenja preliminarnih rezultata, dok DPS koja bi nakon tri decenije mogal u opoziciju, tvrdi da nije organizator skupa.

S obzirom na to da je poziv, između ostalog, upućem sa Tviter naloga DPS-a, logično je pomisliti da ova stranka stoji iza njega. Međutim, informacije koje stižu do medija su oprečne.

U objavama na zvaničnim stranicama partije na društvenim mrežama poziv je propraćen porukama: „Nema izgovora“, „Pokažimo da nas ima mnogo“ i „Crna Gora pre svega“.

Poruke su deljene i na Viber zajednici DPS-a.

milo,

Sa druge strane, da DPS nije organizator skupa u nedjelju, 6. septembra, izjavio je juče Miloš Nikolić, portparol ove stranke.

– Organizatori su određene patriotske organizacije koje ni na koji način nisu povezane sa našom partijom – navodi se u saopštenju Nikolića dostavljenom Tanjugu.

Nikolić navodi da, za razliku od te partije, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ ovih dana organizuje po zemlji nacionalističke i rušilačke skupove koji imaju za cilj zastrašivanje svih onih koji misle drugačije od njih.

Kontramitinga neće biti?
Sa druge strane, nešto drugačije poruke.

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, pozvao je pristalice da završe slavlje, jer imaju informacije da će biti isceniranih sukoba.

– Raspolažemo podacima da oni koji su nezadovoljni našom pobedom pripremaju čitav niz provokacija, oblače naše majice, nabavili su mantije da glume sveštenstvo pravoslavne crkve kako bi iscenirali sukobe i kako bi na osnovu tih sukoba pokušali da promene većinsko raspoloženje u Crnoj Gori, koje se konstatovalo prethodne nedelje – istakao je Mandić.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević je kazao da je neophodno da svi građani shvate da bilo kakvo slavlje i pokušaj ugrožavanja međunacionalnog sklada i verskog suživota predstavlja direktnu pomoć DPS-u.

– Mi to ne podržavamo, niti želimo da dajemo bilo kakvu vrstu opravdanja za sve što bi moglo da se desi u narednom periodu – rekao je Knežević.

Oglasio se i lider koalicije „Crno na bijelo2 Dritan Abazović, koji kaže da „ne želimo da od Crne Gore pravimo Severnu Makedoniju 2015. godine, to je interes vlasti, znate da ni tamo nisu hteli da dozvole da se konstituiše nova većina“.

Lider URA-e je istako da će „režim” i „mafija“ učiniti sve da ne dođe do formiranja nove vlasti, uključujući i incidente, ali je obaveza svih građana da ne podležu tome.

Neki su, međutim, izgleda podlegli. Tako je dan nakon izbora došlo do incidenata u Podgorici gde su se sukobili pojedinci koji podržavaju DPS sa onima koji mu se protive, i koji su uspeh opozicije na izborima slavili na podgoričkim ulicama.

Osim toga, bilo je i drugim, manjih incidenata u Bijelom Polju, Rožajama, Pljevljima…

Šta će i da li će uopšte nešto biti u nedelju na Trgu nezavisnosti, gde bi u 19 sati trebalo da se okupe pristalice vlasti, ako je suditi po pozivu, videće se.

Ono što je, međutim, izvesno jeste da su u skladu sa merama Nacionalnog koordinacionog tela javna okupljanja ograničena na 40 osoba na javnom prostoru a, kada je reč o političkom skupu, na 100 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku.

Mere su se masovno kršile proteklih nedelja na takozvanim auto-litijama, kao i „antilitijama“, pa i u nedelju uveče i nakon proglašenja izbornih rezultata, ali i nakon toga.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti