10.4 C
Belgrade
nedelja, 24 oktobra, 2021

MILO ĐUKANOVIĆ: SPC je jedina prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma

NAJČITANIJE

- Advertisement -

PODGORICA- Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponovio je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da je, kako je naveo, „jedina prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma”.

Đukanović je za slovenačko „Delo” rekao da je reč o „instrumentalizaciji verske zajednice za rušenje suverenosti susednih država da bi se ostvario projekat velike Srbije, ovog puta pod parolom ‘srpskog sveta’”, prenosi portal CdM.

Predsednik Crne Gore smatra da je 90-ih godina srpski nacionalizam promovisao ideju o svim Srbima u jednoj državi, a da je danas, umesto toga, prisutna parola „srpski svet” i da jer to samo drugačije oblikovan isti cilj.

- Advertisement -

Prema mišljenju Đukanovića, „velikosrpski nacionalizam je izgubio svoje uporišne tačke u Hrvatskoj i na Kosovu” i ostale su mu, kako je naveo, „Crna Gora i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini”, prenosi Tanjug.

On je rekao da je Crna Gora „izuzetno odlučna” da ne dozvoli ponavljanje tragedije s kraja 20. veka i da je politika Crne Gore bila i ostala da protiv srpskog ili bilo kog drugog nacionalizma ne želi da se bori crnogorskim nacionalizmom, nego, kako je naveo, „državljanskim konceptom našeg društva”.

Govoreći o suprotstavljanju nekoliko važnih članica širenju EU na Balkan, Đukanović je ocenio da je prva posledica toga to da su proevropske sile na Zapadnom Balkanu izgubile deo reformske pokretačke snage.

- Advertisement -

Kao drugu lošu posledicu Đukanović je naveo da je, kad nema Evropske unije u jednom regionu, logično da se na njeno mesto probiju drugi, dodajući da danas ulaze treće države sa svojim interesima, a ti interesi su, prema njegovom mišljenju, u suprotnosti ne samo sa evropskom perspektivom regiona, nego i sa evropskim sistemom vrednosti.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

 1. Прочитајте текст од 60 страна на интернет под насловом „Крипто-Јевреји Бал-
  кана“ и сазнаћете ко је Мило Ђукановић и многи други на Балкану. Све на свијету
  се одвија по „Протоколима сионских мудраца“ и како пише у књизи „Багателе
  за један покољ“ Луја Фердинанда Селина“. Јевреји Моша и Ђидо су побили
  много Срба („Пасја гробља“, Голи оток) Мило је као и наказа Брнабићка пола
  Србин а пола Јевреј. То је био и Анте Старчевић. По мајци Србин, а по оцу
  Хазар

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: