MILO ĐUKANOVIĆ: Rusija pokušava da suverenim država uskrati pravo izbora

0
12

„U Crnoj Gori nema rusofobije, ali ima odlučnosti da se ne dozvoli agresija, izjavio je crnogorski predsednik Milo Đukanović, navodeći da Rusija pokušava da nezavisnim i suverenim državama uskrati pravo na izbor vlastite budućnosti.

Đukanović je na Balkanskom integracionom forumu kazao da su događaji iz 2016. godine u Crnoj Gori iz istog političkog naslova kao i agresija na Ukrajinu.

„Godinama pre toga Rusija se pripremala za pokušaj istorijskog revizionizma, a ideja toga je da Rusiji obezbedi geopolitički značaj koji je imao Sovjetski savez. Rusija se pripremala za reviziju, a onda se dogodilo to 2016. u Crnoj Gori. Ako je Rusija želela da pošalje poruku Zapadu, ona je tražila dobar primer gde bi mogla tu poruku poslati, rekao je Đukanović, piše podgorički „Dan”.

Crna Gora se tada našla pred vratima NATO-a i to je trebalo da se spreči organizacijom državnog udara, smatra Milo Đukanović.

„Tome smo odoleli, Crna Gora je nakon nekoliko meseci ušla u NATO. Rusija je nastavila da dalje razvija svoj model hibridne destrukcije na Zapadnom Balkanu,” rekao je Đukanović i precizirao da je Rusija razvila dve „ozbiljne baze destrukcije – Srbiju i Republiku Srpsku”.

Ostavite komentar