Milo Đukanović raspustio Skupštinu Crne Gore

Obavezno pročitajte

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović raspustio je Skupštinu Crne Gore, pošto mandatar Miodrag Lekić nije uspeo da formira vladu do roka koji ističe večeras.

Po raspuštanju Skupštine, izbori mogu biti održani najranije za 60, a najkasnije za 100 dana, što znači da bi prevremeni parlamentarni izbori mogli da se održe krajem maja ili početkom juna, navodi Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

- Advertisement -

Crnu Goru 19. marta već čekaju jedni izbori – predsednički na kojima pobeđuje kandidat koji u prvom krugu osvojio više od polovine glasova onih koji izađu na glasanje.

Ukoliko nijedan kandidat to ne uspe u prvom, održava se drugi krug izbora u kome se nadmeću dva najuspešnija takmaca iz prvog kruga.

Ukoliko bude bilo potrebno, drugi krug predsedničkih izbora biće održan 2. aprila 2023. godine.

Đukanović je ranije isticao kako ga je deo njegovog pravnog tima savetovao da ima zakonske uslove da raspusti parlament i raspiše parlamentarne izbore, ako do 16. marta ne bude izabrana nova vlada.

„Sada ozbiljno razmatram sa stručnjacima za ustavno pravo ovakav Zakon o predsedniku. Imaću do 16. marta jasan stav koji će biti, sigurno, u skladu sa Ustavom“, rekao je Đukanović pre nekoliko dana, prenosi portal Vijesti.

Mandataru Miodragu Lekiću danas ističe rok za formiranje vlade, a on je u nedelju obavestio lidere parlamentarne većine da još nema potrebnu većinu jer mu nedostaju tri glasa poslanika Grđanskog pokreta URA.

Lekiću je mandat dodeljen pošto je parlament usvojio izmene Zakona o predsedniku.

Inicijativa za ocenu ustavnosti tog akta je pred Ustavnim sudom, poseća RTCG.

Izmenama Zakona o predsedniku Republike, Skupština preuzima deo nadležnosti šefa države u predlaganju mandatara za sastav vlade.

Đukanović je prvo odbio da potpiše izmene zakona, ali je to ipak učinio primoran odrebama Ustava, kada je parlament ponovo usvojio dokument.

Odluka poslanika da i drugi put glasaju za izmene zakona naišla je na protivljenje međunarodne zajednice koja je zapretila suspenzijom pregovora sa Evropskom unijom.

Vladi premijera Dritana Abazovića je izglasano nepoverenje u avgustu 2022.

Potpisivanje Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve početkom avgusta bio je i temeljac za inicijativu o smeni vlade.

Temeljni ugovor je dokument kojim se Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje svojina nad crkvama i manastirima na teritoriji Crne Gore.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

MIROLjUB MILANOV KONTROVERZNI UČESNIK EMISIJE „PROVODADžIJA“ NA METI FEHLINGERA I STOJKOVIĆA

Nakon skandaloznih internet objava funkcionera EU Gunter Fehlingera (Gunther Fehlinger), našoj redakciji je obratio Miroljub Milanov iz Niša, koji...

Još priča na sličnu temu