ZATO ŠTO JE PAMETAN: Rashodi budžeta uvećani za 2 milijarde evra, biće potrebno novo zaduživanje države

Obavezno pročitajte

Fiskalni savet je procenio da su predlogom rebalansa ovogodišnjeg budžeta neopravdano povećani troškovi koji će deficit u državnoj kasi uvećati sa ranije planiranih tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na oko sedam odsto, rekao je danas predsednik Saveta Pavle Petrović.

„Rashodi budžeta su rebalansom budžeta dodatno uvećani za dve milijarde evra, od čega su opravdani troškovi milijardu evra“, rekao je Petrović na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

On je istako da će za finansiranje dodatnih rashoda budžeta biti potrebno novo zaduživanje države jer „nema novca sa neba“, što će javni dug uvećati sa 58 odsto BDP na oko 61 odsto.

- Advertisement -

„Opravdana su ulaganja u infrastrukturu koja su najbolja ekonomska mera za stimulisanje privrednog rasta“, ocenio je Petrović i dodao da su opravdana i dodatna ulaganja u ekologiju.

Po proceni Fiskalnog saveta, kako je istakao Petrović, ulaganja u naoružanje Vojske Srbije su „preterano visoka“, a takođe Vlada ponovo predlaže neselektivnu podelu pomoći građanima i privredi.

Podsetio je da je u vreme usvajanja ovogodišnjeg budžeta Fiskalni savet pozorio da u 2021. godini ne treba da rastu plate u javnom sektoru jer će biti potreban novac za novi paket državne pomoći, a taj predlog Vlada nije prihvatila.

Obrazlažući predlog rebalasa budžeta na sednici Odbora ministar finansija Siniša Mali je rekao da su glavni razlozi izmene finansijskog plana države novi, treći paket pomoći privredi i građanima, podsticanje ekonomskog rasta i ublažavanje posledica pandemije koronavirusa.

On je naveo da je treći paket pomoći u vrednosti 257 milijardi dinara, što je 4,3 odsto BDP-a.

„Uključujući prethodna dva paketa pomoći, u vrednosti 704 milijarde dinara, držva je obezbedila pomoć privredi i građanima od 17,2 odsto BDP-a“, kazao je Mali.

Komentarićući ocene Fiskalnog saveta on je kazao da javni dug ni posle rebalansa neće premašiti 60 odsto BDP-a. Takođe je ukazao da su opravdana ulaganja u naoružanje.

Predlogom rebalansa budžeta, o kojem će poslanici početi raspravu 21. aprila, predviđeni su ukupni prihodi od 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više nego što je bilo planirano originalnim budžetom za ovu godinu.

Rashodi budžeta su povećani za 253,6 milijardi dinara, na 1.768,4 milijardi dinara, tako da će defict iznositi 381,7 milijardi dinara.

Vlada nije menjala projekciju da će rast BDP ove godine biti šest odsto, a procena je da će inflacija, usled poskupljenja struje i očekivanog rasta cena naftnih derivata, iznositi 2,4 odsto, što je za 0,4 procentna poena više nego što je ranije bilo prognozirano.

SourceBeta

2 COMMENTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu