21.4 C
Belgrade
četvrtak, 18 avgusta, 2022

MILENIJUM TIM: Firma za pranje SNS para, izašlo sve, ludilo u VRHU VLASTI!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, došao je juče na traktoru IMT na konferenciju za novinare kako bi ukazao na novo bogaćenje „Milenijum tima“ kroz izgradnju stanova i poslovnih prostora na zemljištu „pokojne“ fabrike. Ali, šta je „Milenijum tim“ i kako je za kratko vreme ova kompanija postala omiljena adresa za poslove sa aktuelnim režimom?

„Došao sam baš traktorom IMT, a na kapiji fabrike su lanac i katanac, koji su simbol onoga što se dešava u ovoj fabrici. A nekad je odavde izlazilo 40.000 traktora godišnje. Vlast je od ovoga uspela nažalost da napravi građevinske parcele i da određene firme koje itekako imaju saradnju sa državom ovde pokrenu izgradnju najvećeg naselje. A gde god zagrebete vezano za projekte građevine tu je Milenijum tim“, rekao je Aleksić.

- Advertisement -

Politički performans na stranu, Aleksićeva ocena rada „Milenijum tima“ zvuči opravdano. Nova.rs od početka prati uspon ove SNS-u bliske firme.

Gasifikacija za odabrane

„Milenijum tim“ je od 2007. do 2012. godine bio u grupi privatnih kompanija koje su sa Srbijagasom ugovarale poslove gasifikacije, objavio je Insajder u leto 2016. godine. Ukupna vrednost tih poslova bila je najmanje 242 miliona evra.

„Skoro sve ove poslove dobija samo pet firmi, koje su praktično podelile teritoriju tako da ispada da jedna drugoj ne konkurišu“ navodi Insajder uz napomenu da su vlasnici Milenijum tima Stojan Vujko i Ivan Bošnjak u odličnom odnosu sa Dušanom Bajatovićem, te da su se čak pojavljivali u Bajtovićevim predizbornim spotovima. Uglavnom, ostalo je zabeleženo da su 2009. imali dobit od 200.000 evra, a u 2012. čak 2,9 miliona evra.

Beograd na vodi – od rušenja do gradnje

- Advertisement -

„Milenijum tim“ posle gasifikacije stiže do Beograda na vodi. Najpre su rušili, odnosno čistili teren, da bi potom gradili. Kompanija je, kako je preneo portal KRIK, između ostalog, bila angažovana za sređivanje terena pred gradnju, postavljanje kamena temeljca zgrada koje su do sada nikle u ovom kompleksu i njegovu gasifikaciju.

Kao podizvođači italijanske firme „Pizzarotti“, angažovani su na izgradnji ključne zgrade u projektu – Kule Beograd.

Mada su ih pojedini dovodili u vezi i sa nelegalnim rušenjem u Savamali u noći između 24. i 25 aprila 2016. godine, „Milenijum tim“ je demantovao da su učestvovali u tim događajima.

Međutim, ono što nisu demantovali je višestruka povezanost sa tadašnjim gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i njegovim bratom Predragom.

Predrag Mali, rođeni brat sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, kako je objavio portal KRIK, godinama je vozio „audi“ u vlasništvu firmi Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka. Sem automobila, biznismeni su mu ustupili i stan u kojem je jedno vreme stanovala devojka Predraga Malog.

Stanovi za pripadnike službi bezbednosti

Poslove stanogradnje proširili su i van Beograda na vodi pa su tako krajem 2018. godine dobili poslove gradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju.

Ovaj posao vredan 15 miliona evra „Milenijum timu“ i turskoj kompaniji „Tašjapi“ dodelilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Iznos koji su dobili za izgradnju stanova je za 18 odsto viši od onog koji je ministarstvo procenilo pre raspisivanja tendera. Država je prihvatila ponudu koja je ujedno bila i jedina na tenderu, a mišljenje o izboru pobednika tendera traženo je i od ministra finansija Siniše Malog. Tokom 2019. godine, Milenijum tim je dobio i posao čišćenja parcela na kojima će u Novom Sadu da se grade stanovi za pripadnike službi bezbednosti.

Preuzimanje „Mostogradnje“

Građevinski apetiti „Milenijum tima“ rastu, pa ta kompanija, kako je već pisala Novs.rs, sklapa ugovor o strateškom partnerstvu sa preduzećem Mostogradnja, koje je u većinskom vlasništvu države.

U isto vreme, „Milenijum tim“ osniva novu firmu pod nazivom „Mostogradnja ING“, koja bi, kako tvrde radnici, trebalo da preuzme deo zaposlenih iz pomenute državne kompanije i zakupi njenu proizvodnu halu u Batajnici.

„Mostogradnja“, nekad jedno od najvećih državnih preduzeća za izgradnju putne infrastrukture, već godinama je u ogromnim dugovima. Nekretnine koje poseduje su pod hipotekama, zaposlenima u toj kompaniji plate su kasnile mesecima, a nije im uplaćivano ni zdravstveno osiguranje.

Kupovina vinograda i jezera

Pošto su već ušli u sve ključne građevinske projekte, vlasnici Milenijum tim se okreću poljoprivredi, konkretno vinogradarstvu. Tako dokument, do koga je došla Nova.rs, pokazuje da je kompanija kupila 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Leskovca od nekada velike i uspešne kompanije NAVIP, koja je otišla u stečaj.

Kako pokazuje dokument Privrednog suda u Beogradu, stečajni upravnik kompanije NAVIP je krajem avgusta 2020. oglasio prodaju oko 200 hektara zemljišta u okolini Leskovca. Vinogradi, šuma, pašnjaci, njive i objekti koji se nalaze na njima, prodati su firmi Alea Consalting iz Beograda, koja je oko 185 hektara platila 67,7 miliona dinara. Podaci Agencije za privredne registre kažu da je direktor Alea Consalting Ivan Bošnjak, jedan od vlasnika „Milenijum tima“.

Sem vrednog zemljišta sa šumom i vinogradima, preduzeće povezano sa vlasnicima „Milenijum tima“, od kompanije NAVIP u stečaju kupilo je i veštačko jezero.

Kako pokazuje dokument do kojeg je došla Nova.rs, ovom kupovinom postali su vlasnici oko dvadesetak parcela sa zasadom vinograda treće klase, šuma, njiva, pašnjaka, ali i vlasnici jednog veštačkog jezera. U dokumentu se može videti da je reč o parceli 6713 u katastarskoj opštini Vinarce. U pitanju je, kako se navodi, veštačko jezero površine od 8.763 metara kvadratnih. U leskovačkom kraju je poznato pod nazivom Vinaračko jezero.

Banjski turizam

Svoje poslovnu svestranost pokazuju i u drugim pravcima, pa tako kćerka firma „Milenijum tima“, ulazi u banjski turizam.

Prvo su 2019. godine kupili zemljište i hotel Železničar u Vranjskoj banji, da bi kasnije od države dobili nešto više od 10 miliona evra bespovratne pomoći za njihov investicioni projekat „Resort“ u Vranjskoj banji.

Naime, vlasnici Milenijum tima Ivan Bošnjak i Stojan Vujko kupili su zemljište u Vranjskoj banji na tenderu koji je raspisao PIO Fond. To ih je koštalo 250.000 evra, a u cenu nije ušao nedovršen hotel na toj parceli. Nakon toga usledila je kupovina hotela Železničar, a spekuliše se da je Milenijum tim kupac i stacionara u Specijalnoj bolnici Vranjska banja koji je procenjen na 870.000 evra.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti