26.9 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

MILANKO ŠEKLER: Uzročnik hepatitisa kod dece još uvek nepoznat

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mikrobiolog i virusolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler rekao je da je uzrok hepatitisa koji se širi kod dece još uvek nepoznat, ali da njegov nastanak nema nikakve veze sa koronom i vakcinacijom, jer većina dece koja od njega oboljevaju nisu vakcinisana.

Šekler kaže da je mogući uzročnik hepatitisa, kojim je do sada zaražen veći broj dece širom sveta, adenovirus 41.

- Advertisement -

„Svetska zdravstvena organizacija je odmah krenula da traga i imali su neke elemente da pomisle da je možda uzrok adenovirus i to 41 podtip, međutim, vi možete da imate i probleme sa jetrom koji su neinfektivne prirode”, kazao je Šekler, prenosi Tanjug.

Dodao je da problemi sa jetrom ne moraju da budu samo infektivne prirode, već da njih mogu izazvati različiti lekovi, hrana i posledice trovanja.

„Misteriozno je jer ne može sa sigurnošću da se kaže da je to adenovirus, ali eto on je do sada najviše osumnjičen, treba pratiti nova istraživanja i rezultate tih istraživanja”, kazao je Šekler.

- Advertisement -

Kada je reč o načinu oporavka dece od hepatitisa, Šekler kaže da je potrebno mirovanje, povećan oprez i kvalitetnija ishrana, kao i da mesecima i nedeljama budu bez fizičke aktivnosti.

„Jednostavno davanje šanse organizmu da se sam izbori sa tim, nema neke specijalne terapije još uvek”, kazao je on.

Istakao je da, iako je uzrok nastanka hepatitisa kod dece nepoznat, sa sigurnošću može da se kaže da nema veze sa virusom korona niti sa vakcinacijom.

„Siguran da nema nikakve veze sa koronom, jer se i to ispostavilo, a pogotovo nema nikakve veze sa vakcinom, jer deca koja najčešće oboljevaju nisu vakcinisana”, istakao je Šekler.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: