6.9 C
Belgrade
sreda, 1 decembra, 2021

MIHAJLOVIĆ OBJAŠNJAVA NARODU DA JE ZDRAVO DA IH TRUJU: Rio Tinto je šansa za Srbiju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je večeras da je projekat „Jadar“ potencijalna razvojna šansa za Srbiju, ali da će realizacija tog projekta zavisiti od procene uticaja na životnu sredinu i odluke građana na referendumu, saopšteno je iz njenog kabineta.


Litijum je jedna od kritičnih sirovina u svetu, istakla je Mihajlović u pisanoj izjavi navodeći kako „ne postoje projekti u rudarstvu i energetici na globalnom nivou bez litijuma“.

- Advertisement -

Ocenivši da je to „dobar projekat“, Mihajlović je ukazalakako „postoje uslovi koje mora da ispuni, pre svega one koji se tiču zaštite životne sredine“.

„Mi želimo kompletan lanac proizvodnje, od rudnika, preko fabrike litijumskih baterija do fabrike električnih vozila. To znači i posao za više hiljada ljudi, od toga samo 2.000 u rudniku i doprinos BDP od 17 milijardi evra. Ali, kako je predsednik Vučić i najavio, o svemu će konačnu odluku doneti građani na referendumu i to pošto dobiju sve informacije“, navela je Mihajlović.

Ona je ocenila da se to pitanje „zloupotrebljava u političke svrhe“ i da „pojedini profesori objašnjavaju kako će nestati Jadar, kako tamo ljudi neće moći da žive“, što – po njenom mišljenju – „nema veze sa istinom i šteta je da profesori koriste svoje zvanje na taj način, jer bi trebalo da imaju duplo veću odgovornost“.

- Advertisement -

Mihajlović je ponovila da „studije o proceni uticaja na životnu sredinu nisu gotove“ i da će, kada budu završene, o svmu treba da se priča i da se donose #odluke za zemlju i građane, a ne za političare“. Ocenivši da je referendum „najdemokratskije rešenje koje postoji“, Mihajlović je istakla da se država „ponaša odgovorno“.

„Svi podaci su javni i nijedna odluka neće biti doneta protiv volje naroda“, naglasila je Mihajlović u pisanoj izjavi.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti