METEOROLOG UPOZORAVA: Na pragu smo šestog masovnog istrebljenja na Zemlji!

Obavezno pročitajte

Nakon što su opustošile zapad Nemačke, poplave su pogodile i južne i istočne delove te zemlje. Hrvatski meteorolog Dunja Mazoko Drvar tim povodom ističe da su takve vremenske pojave posledica klimatskih promena i upozorava da smo „na pragu smo šestog masovnog istrebljenja na Zemlji“.

Direktorka Uprave za klimatske aktivnosti hrvatskog Ministarstva privrede i održivog razvoja ukazala je da se za svaki vremenski događaj mora napraviti određena analiza kako bi se videlo da to ima veze s klimatskim promenama, a da se studije rade kad sve prođe i kada se proceni šteta.

„Ali sigurno da ekstremni vremenski događaji jesu glavna posledica klimatskih promena. Čak ne bih rekla posledica, već pojava s obzirom na to da posledica zvuči da će to biti u dalekoj budućnost, a ovo je nešto što se već događa“, rekla je ona.

- Advertisement -
METOROLOG,
Meteorolog upozorava

Komentarišući ekstremne prirodne nepogode u svetu, kao što su poplave, požari u SAD i nedavnu pojavu tornada u Češkoj, meteorolog Dunja Mazoko Drvar je za „RTL Danas“ rekla da nam priroda na jedan vrlo slikovit način govori da smo preterali, da smo počeli da je uništavamo više nego što to ona sama može podneti, preneo je „Jutarnji list“.

Kako je navela, prirodne katastrofe su se događale u ciklusima, ali u rasponima od nekoliko stotina hiljada godina.

„Međutim, ovako snažno, ovako ekstremno kao što je sada, nikada nije bilo i naravno da je to posledica našeg delovanja u poslednjih 100 godina… Imali smo pet masovnih istrebljenja u prethodnih deset milenijuma i sada smo na pragu šestog. Mislim da je to najbolji dokaz da nam se događa nešto što do sada nije bilo. Ali, verujem, da imamo rešenja za to“, zaključila je ona.
Podsetimo, najmanje 180 osoba poginulo je protekle nedelje u poplavama koje su pogodile Evropu, a samo u Nemačkoj život je izgubilo 156 ljudi.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Američki ambasador optužio Srbe za nasilje na Kosovu i Metohiji i napad na NATO vojnike

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer optužio je na svom Tviter profilu Srbe za eskalaciju nasilja na severu Kosova. On...

Još priča na sličnu temu