22.8 C
Belgrade
utorak, 27 jula, 2021

METEOROLOG: Do 7. maja, a onda se sve menja (FOTO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Beograd – Meteorolog Marko Čubrilo objavio na svom Fejsbuk profilu prognozu, koja odgovara na pitanje kada ćemo se oprostiti od zimskih jakni.
Prema njegovim rporačunima, od četvrtka će preko regiona strujati sve topliji vazduh sa juga te će uslediti jače otopljenje. Maksimumalna temperatura danas je prognozirana na 29 stepeni, a zatim uglavnom preko 25, dok će u nedelju na istoku regiona ponegde biti i oko 30 stepeni.


Duvaće južni vetar, koji će se samo u petak na kratko okrenuti na severozapadni smer. Atmosfera neće biti sasvim stabilna i povremeno će biti uslova za grmljavinske pljuskove, ali oni ne bi trebalo da budu posebno česti i preovlađivalo bi sunčano i suvo vreme.

Nešto veća verovatnoća za pojavu pljuskova bi bila u nedelju pre podne na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona, a kasnije u noći ka ponedeljku pljuskova bi češće moglo biti i nad ostalim delom regiona.

maj,
- Advertisement -

„Za sada deluje da je potencijal za neke obilnije pljuskove i jako grmljavinsko nevreme znatno veći na kranjem zapadu, jugozapadu i severozapadu Hrvatske i možda na krajnjem severozapadu Vojvodine, dok bi on svakako najviši bio nad Slovenijom. Iznad ostalih predela bi nestabilnosti bilo zantno manje i vrlo lako bi se moglo destiti da veliki deo istočne polovine regiona osim pojačanog severozapadnog vetra i osveženja i ne dobije pljuskove“, objašnjava Čubrilo.

Početkom naredne nedelje uglavnom suvo i svežije uz dnevne maksimume od 15 do 22 stepena. Preovlađivaće sunčano, ali uz povremenu povećanu oblačnost, posebno na severozapadu regiona može biti i pljsukova.

Maj u znaku dolaska leta

Oko 07. maja se računa na jačanje anticiklona nad našim delom Evrope dok bi zapadnu i jugozapadnu Evropu zahvatilo pogoršanje sa pljuskovima.

- Advertisement -

U ovakvim uslovima bi ka nama moglo doći do pokretanja veće količine toplog vazduha iz severne Afrike te bi posle ovih hladnih nedelja taj period mogao doneti prave letnje vrućine i maksimume oko ili malo preko 30 stepeni Celzijusa.

Što se narednih dana tiče sledi osetno otopljenje i deluije da se za ovo proleće „opraštamo“ od tople odeće i obuće. Osveženje početkom naredne nedelje, napisao je on.

- Advertisement -
SourceB92
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti