4.3 C
Belgrade
nedelja, 5 decembra, 2021

MEŠTANI POBEDILI LOKALNU VLAST I BAHATE PRIVATNIKE: Suprotstavili se uništavanju prirodne lepote i duhovnosti!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nakon 185 prigovora na Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana opštine upućenih na adresu Komsije za planove, građani Sremskih Karlovaca ostvarili su malu pobedu! Na neodređeno vreme je odložena javna sednica pomenute institucije na kojoj je trebalo da se raspravlja o uloženim prigovorima koji nastoje da zaštite vrednosti i bit naselja nadaleko poznatog u Srbiji po duhovnosti, vinogradarstvu, turizmu i prirodnim lepotama.


Reč je o malom koraku lokalnog zajedništva u suprotstavljanju privatno-ekonomskom interesu fabrike opeke „IGM Stražilovo“ i lokalnim „liderima“ spremnim da politički sprovedu ove namere. Opšte je poznato da Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana predviđa promenu namene poljoprivrednog zemljišta od 70 hektara koje se trenutno koristi za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo u zonu eksploatacije rudarskih sirovina za potrebe rada ciglane „IGM Stražilovo“.

Ako bi ovaj plan postao funkcionalan, ciglani bi se po neekonomskim cenama omogućio otkup zemljišta od njenih vlasnika koji bi zbog promene njene namene bili uskraćeni u ostvarivanju svojinskih prava. Takođe, poput pokušaja u drugim delovima Srbije, trajno bi bila zagađena životna sredina produženom eksploatacijom rudarskih sirovina.

- Advertisement -


Pitamo predsednika Opštine Aleksandra Stojkečića kako će građani dobijati građevinske dozvole za stambene ili vikend objekte u sadašnjoj građevinskoj zoni, kao i dobijanje dozvola za gradnju objekata u svrhu poljoprivrede i turizma? Stojkečiću, sigurno je da znate da ćete vi i vaša „partija“ nepovratno uništiti i najbolje karlovačke vinograde i medna polja. No, izgleda da vam je i nevažno što ćete građanima uskratiti konkurisanje za evropske, republičke i pokrajinske subvencije za podizanje višegodišnjih zasada voćarsko-vinogradarskih kultura, apliciranje za subvencije za postavljanje naslona ili protivgradne zaštite, za kopanje bunara i navodnjavanje, ali i upis u vinogradarski registar novih zasada i dobijanja organskih sertifikata za organske proizvođače koji već dugo ulažu značajna sredstva u vinogradarstvo i vinarstvo.

U jedno budite sigurni, odbijanje da zaštitite javni interes građani će vam zapamtiti. S druge strane, sigurni smo da vam je s obzirom na vašu užu stručnost poznato kako istorija beleži one koje odbacuju sopstveno nasleđe i identitet.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti