MEŠTANI BERANA BLOKIRALI SAOBRAĆAJ: Počela rasprava, građani se okupljaju – policija podigla barikade (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Sednica crnogorskog parlamenta o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti počela je burno, najpre primedbama na policijsku blokadu grada, a najviše nezadovoljstva izazvalo je uvodno izlaganje ministra pravde Zorana Pažina, pominjanjem velikosrpskog nacionalizma.

Sednici prisustvuje i premijer Duško Marković.

- Advertisement -

Pažin je, name, rekao da smatra „jednako neprihvatljivim vređenja i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kad se slavi nestanak države u ime velikosrpskog nacionalizma, i onda kad se Njegoš proglašava genocidnim piscem“.

– Zato ovaj Predlog zakona ne staje na kraj jednom etnonacinalizmu da bi porodio drugi. Ne, ovaj zakon donosimo da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da po svojoj savesti budu ili ne budu vernici bilo koje veroispovesti – rekao je Pažin.

Pominjanje velikosrpskog nacionalizma poslanici opozicije su doživeli kao, kako su naveleli, veliku uvredu i izazivanje mržnje.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je da ministar pravde Zoran Pažin „vređa Srbe“.

– Niko Srbe neće vređati – rekao je Knežević.

Lekić: Rasprava se dešava u atmosferi državnog udara

Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da je doživeo poniženje na putu od svog stana prema parlamentu.

– Imao sam mogućnost da preplivam reku, decembar je, odustao sam. Išao sam nekim drugim putem i stigao. Rasprava se dešava u atmosferi državnog udara – rekao je Lekić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da nikakav policajac ne može poslanike da zaustavi na putu do parlamenta gde se održava sednica: „To može samo u Severnoj Koreji“.

Branko Radulović iz DF-a rekao je da „prezire ovakvu Crnu Goru“, navodeći da to nije njegova Crna Gora.

Predsednik parlamenta Ivan Brajović je rekao da je policija izvršila bezbednosnu procenu i donela odluku o merama.

BLOKADA KOD BERANA

Grupa građana blokirala je putni pravac od Berana, kako bi nedogovala zbog postupaka vlasti uoči okupljanja i rasprave povodom spornog zakona. Blokada saobraća je počela oko 11 časova, a okupljeni su izjavili da će nastaviti sve dok traje blokada parlamenta i građani ne budu mogli da se mirno okupe.

PATRIJARH BLAGOSLOVIO BORBU ZA OČUVANJE SVETINJA

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je 25. decembra 2019. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu predsednika Nove srpske demokratije g. Andriju Mandića i predsednika Demokratske narodne partije g. Milana Kneževića, saopšteno je iz SPC.

„Njegova Svetost je blagoslovio lidere Demokratskog fronta da se na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane Srpske Pravoslavne Crkve“ – stoji u saopštenju SPC.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu