„MESECIMA TRPIMO ZARAZU“, KRIJU OD NARODA: „Weber“ truje građane (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Privatno preduzeće koje se bavi uslugom iznošenja smeća u Prokuplju „Por Werner Weber“ već mesecima izbacuje smeće na otvorenom prostoru nekadašnje fabrike „Hisar“ u prokupačkom naselju Garić i stanovnici Liparske ulice i ulica u okruženju, kao što je Vasilija Đurovića Žarkog i Garićka ulica, rešili su da ih spreče u tome.

Oni smatraju da je ovo čist ekološki genocid i ne žele da se ova praksa nastavlja. Ono što je najzanimljivije je da PWW nema dozvolu da na ovaj način skladišti smeće, već bi trebalo da ga odvozi na Regionalnu deponiju koja je u Leskovcu. U PWW kažu da nisu istinita naša saznanja i da oni samo vrše pretovar!

- Advertisement -

– Mesecima trpimo zarazu. Ovo je prešlo sve mere i više nećemo da tolerišemo. Naša ulica je uvek bila čista, deca se na njoj igraju, a sada ne možemo ni prozor da otvorimo – kaže Milena Kostić, koja živi u ovoj ulici.

Ona dodaje da su stanovnici potpisali i peticiju da se reši ovaj problem, te podneli i prijavu svim nadležnim institucijama, čak i policiji.

– Ovo sa smećem je najveći problem, ali imamo još dva. Još jedan privatnik koji koristi deo nekadašnje fabrike Hisar čuva stoku na tom prostoru, a kolektor za kanalizaciju je zapušen već mesecima, te se izlivaju fekalije. Sve smo objedinili i ako nadležni ne reaguju, preduzećemo radikalnije mere – dodaje Milenina komšinica Grozda.

FOTO: Direktno.rsFOTO: Direktno.rs

Na njihovu prijavu jedino je za sada reagovalo Javno komunalno preduzeće „Hammeum“ i krenulo u postupak razgušenja zapušenog kanalizacionog kolektora. U saradnji sa komunalnim inspektorom, odlučeno je da se sanira teren koji je pod fekalijama, postave nove kanalizacione cevi većeg promera i trajno reši ovaj gorući problem.

Što se ostalog tiče, za sada se zvanično tapka u mraku.

– Usred grada imate apsolutno nezakonitu deponiju, a pritom se uredno plaća usluga iznošenja smeća, koja nimalo nije niska. U vreme pandemije, mi moramo i da strepimo od drugih zaraza – očajni su stanovnici ove ulice.

Nezvanično smo saznali da se u PWW pravdaju da su im ovih dana bili pokvareni kamioni, što nije istina, jer su svakodnevno po gradu i sakupljaju smeće, a i problem odlaganja nije od juče. Naime, polovinom avgusta zbog pritužbi građana, novinar Direktno.rs se obratio preduzeću, ali je petnaestak dana čekao odgovor. Tada su nam rekli da nisu istiniti naši navodi da se na otvorenom izbacuju smeće.

– Naša kompanija ne istovaruje smeće u dvorištu iza BIC-a i ne ostavlja ga na toj lokaciji, već vrši pretovar iz kamiona smećara manjeg kapaciteta u kamion većeg kapaciteta za sakupljanje i transport smeća. To činimo zato što se na taj način smanjuje broj nepotrebnih dolazaka i odlazaka kamiona manjeg kapaciteta na relaciji Prokuplje – regionalna sanitarna deponija „Željkovac“ – Leskovac. To je i energetski i ekonomski i ekološki opravdano jer na taj način štedimo i gorivo i novac i zbog manje potrošnje goriva manje se zagađuje životna sredina, što je u današnjoj aktuelnoj energetskoj i finansijskoj krizi i potrebno i poželjno – glasio je odgovor iz PWW.

Međutim, i tada su fotografije koje smo uslikali na licu mesta govorile da je deponija koju su napravili ogromna. Uz to, preduzeće nema dozvolu da na otvorenom prostoru u samom gradu obavlja pretovar smeća, a o ostalom da ne govorimo.

Po prijavi građana, jer je reč o ekološkoj katastrofi, slučaj je stigao i do ekološke inspekcije Grada Prokuplja. Ekološki inspektor, rečeno nam je u lokalnoj samoupravi Prokuplje, obavio je razgovor sa direktorom PWW i naložio da se prostor očisti. Inspektor ima zakonski rok od osam dana da izađe na teren i utvrdi činjenično stanje, te nakon toga da predloži dalje korake.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu