MERKEL: Dogovoren plan za Libiju

Obavezno pročitajte

Učesnici konferencije o Libiji dogovorili su plan rešavanja krize u Libiji, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel na kraju konferencije u Berlinu.

Mirovni plan za Libiju predviđa prekid vatre, formiranje posmatračke komisije „pet plus pet“ koja će pratiti poštovanje primirja, prenosi Sputnjik.

- Advertisement -

Takođe je dogovoreno uvođenje embarga na isporuke oružja i praćenje njegovog poštovanja, kao i pružanje pomoći zaraćenim stranama u Libiji.

Utvrđeno je da se konflikt u Libiji može rešiti samo političkim putem i dogovorena reforma sektora bezbednosti, ekonomske reforme, poštovanje ljudskih prava.

Sankcije za kršenje embarga na uvoz oružja u Libiju nisu bile tema razgovora.

Merkel je saopštila da je konferencija dala važan doprinos rešavanju konflikta u Libiji. Ona je dodala da će usvojeni dokument biti poslat na odobrenje u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) i da će postati deo političkog procesa za rešavanje krize u Libiji.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je da će vojni komitet uz učešće pet libijskih strana uskoro zasedati u Ženevi.

Na konferenciji su učestvovali predsednik Rusije Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel, turski lider Redžep Tajip Erdogan, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, američki državni sekretar Majk Pompeo i predstavnici nekoliko drugih država.

Sukobljene strane u Libiji predstavljali su komandant Libijske nacionalne armije general Halifa Haftar i predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Sarad.

SourceFonet

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu