20 C
Belgrade
nedelja, 19 septembra, 2021

EVO ŠTA NAM PAKUJE KRIZNI ŠTAB: Objavljene mere za 3. talas korone!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mere spremne za treći talas korone

Beograd — Pregurali smo dva talasa koronavirusa, prolećni i letnji, ali nam sada prema najavama epidemiologa, sledi jesenji pik.

Očekuje se da novi udar koronavirusa u Srbiji bude u novembru, piše „Blic“.

- Advertisement -

List navodi i da se Srbija ubrzano priprema za treći pik, a već su najavljene i pojedine epidemiološke mere koje bi mogle da budu donete u slučaju značajnijeg pogoršanja situacije u našoj zemlji.

Zatvaranje gradova, vanredno stanje i policijski čas, realno, ne treba očekivati osim ako situacija potpuno ne izmakne kontroli. Ipak, neke mere su prilično realne.

koron

Nošenje maski

- Advertisement -

Nošenje maski je trenutno obavezno u zatvorenim prostorima, ali i u gradskom prevozu, dok postoji samo preporuka da se one nose i na otvorenom. Epidemilog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gotovo svakodnevno upozorava na nošenje maski, i to ne samo u zatvorenom prostoru nego i na otvorenom. Dakle, u slučaju pogoršanja situacije, ovo bi mogla da bude možda i prva veća mera.

Zatvaranje škola

Nije tajna da se još pre 1. septembra razmišljalo i kako će funkcionisati škole, kako osnovne tako i srednje, ako dođe do novog udara koronavirusa. Prema poslednjim zvaničnim podacima koronavirus je ušao u 33 škole, ali su to mahom bili sporadični i očekivani slučajevi, te se posle mesec dana nove školske godine smatra da je situacija apsolutno pod kontrolom. Međutim, ukoliko u novembru dođe do „esplozije“ korone, a posebno među đacima, nadležni su spremni da ponovo kompletno školovanje prebace na onlajn sistem, umesto sadašnjeg kombinovanog modela.

Ovo bi se svakako odnosilo i na fakultete, a možda i vrtiće.

Kafići, restorani, noćni klubovi…

Kafići, restorani, klubovi i drugi ugostiteljski objekti su tokom leta dobili produženo radno vreme, neki sa baštama i do 1.00 sat posle ponoći, čak i ako se nalaze u okviru stambenih objekata. Međutim, ukoliko dođe do naglog širenja koronavirusa, posebno tokom zimskih dana kada će svi biti u zatvorenom prostoru, realno je očekivati da njihovo radno vreme bude skraćeno.

Obavezni PCR za putnike iz inostranstva

Mnoge evropske zemlje su zbog ubrzanog širenja korona virusa počele da, manje ili više, zatvaraju svoje granice, a u nekom trenutku bi tome mogla da pribegne i Srbija. Trenutno postoje ograničenja samo za strance koji dolaze iz Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske, za koje je obavezan negativan PCR test ne stariji od 48 časova.

U nekom trenutku ova odluka bi mogla da bude proširena i na druge zemlje, ali eventualno i na srpske državljane koji budu dolazili iz država u kojima bukti korona.

Ko može prelazi na „rad od kuće“

Tokom prvog udara korone mnoga preduzeća, koja su bila u mogućnosti, poslala su svoje zaposlene na rad od kuće. I nije tajna da većina firmi, bilo da su državne ili privatne, već imaju svojevrsne „vanredne planove“ poslovanja ako u jednom trenutku dođe do „eksplozije“ zaraženih. Dakle, neće biti zaključavanja, ali će poput škola koje bi mogle da pređu na onlajn nastavu, i firme mogle da se odluče za „rad na daljinu“. Samim time bio bi delimično rešen jedan veliki problem, a to je rasterećenje gradskog prevoza koji slovi za veliku opasnost.

- Advertisement -
Sourceb92
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti