15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

MEDVEDEV: Rusija se ne miri sa tim da NATO može biti stacioniran na teritoriji Ukrajine

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusija ne može da prihvati činjenicu da NATO može biti stacioniran na teritoriji Ukrajine, a odluka o sprovođenju specijalne operacije doneta je kao preventivna mera, kako Zapad ne bi mogao da napadne Rusiju, izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

„Mi ne možemo da prihvatimo činjenicu da NATO bude stacioniran na teritoriji Ukrajine i da bezumne glave – ove ili sledeće – za nas to nije od nekog značaja, na kraju krajeva, na primer, napadnu našu teritoriju, isti ovaj Krim. Upravo zato je doneta odluka o pokretanju preventivne operacije“, istakao je on.

- Advertisement -

Medvedev je danas posetio poligon „Mulino“ u Nižegorodskoj oblasti, gde se upoznao sa pripremom vojnika Zapadnog vojnog okruga u okviru letnjeg režima obuke.

Ranije je Medvedev izjavio da pojedini ukrajinski političari pokušavaju da zaprete Rusiji, imajući u vidu napad na Krim, ali ako se ovako nešto desi, onda će za sve njih nastupiti sudnji dan.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

- Advertisement -

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti