20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

MEDIJI: Učešće Putina i Sija na samitu G20 – demonstracija nepokoravanja dominaciji Zapada

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lideri Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, ako budu učestvovali na samitu G20 na Baliju u novembru, mogli bi to da iskoriste kako bi zajedno pokazali da se neće povinovati dominaciji Zapada i da potvrde svoj međunarodni značaj, piše „Saut Čajna morning post“.

Podsetimo, predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je da mu je ruski predsednik lično potvrdio da namerava da učestvuje na samitu, kao i da će na skup doći i Si, iako kinesko Ministarstvo spoljnih poslova tu informaciju još nije potvrdilo.

- Advertisement -

U članku se navodi da će napetost između Moskve i Pekinga sa jedne strane i Zapada s druge najverovatnije baciti senku na ssastanak G20 i imati posledice po druge zemlje, bez obzira na njihove stavove o sukobu u Ukrajini ili napetim odnosima između Kine i SAD.

List navodi reči Vidoda da suparništvo velikih sila izaziva uznemirenje, a da njegova zemlja želi da učini da u tom regionu vladaju mir i stabilnost kako bi se ostvario ekonomski rast.

„To ne želi samo Indonezija, nego i zemlje Azije“, citira kineski list Vidoda.

- Advertisement -

List navodi i da će, ako Si dođe na Bali, to biti njegova prva inostrana poseta od početka pandemije.

Odluka kineskog predsednika treba da bude odraz pozicije sile i otvorenosti za produbljivanje i obnavljanje komunikacije sa svetom na nivou pre pandemije, smatra osnivač izdanja „Oksford politikal rivju“ Brajan Vong.

Odluka ruskog lidera da dođe na samit, smatra on, ima još više simboličan značaj – to je pokušaj Rusije da pokaže da kao i pre igra ključnu ulogu i da se oslanja na međunarodni poredak.

Prema njegovom mišljenju, svet će u tome videti fundamentalni signal spremnosti Kine da se otvori i znak da se Rusija vraća na međunarodnu scenu.

Ekspert za međunarodne odnose sa indonežanskog Univerziteta Rahmat Julijantoro smatra da se prisustvo dvojice lidera može tumačiti kao vid njihovog opiranja dominaciji Zapada.

„Si Đinping će iskoristiti taj događaj da direktno izloži stav Pekinga o različitim političkim, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima u savremenom svetu“, smatra analitičar.

On dodaje da ako svi lideri G20 budu učestvovali na samitu to će biti znak da je spoljna politika Indonezije slobodna i aktivna i da se ne potčinjava nijednoj strani.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti