23.8 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

MEDIJI KRIJU INFLACIJU OD NARODA: Cene divljaju, srpema se haos!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Retki su proizvodi u srpskim trgovinama koji od početka godine nisu promenili cene. Građane Srbije najviše brine konstantan rast cena osnovnih životnih namirnica ali i neprekidno uvećenje cena goriva čije poskupljenje uglavnom prati sve ostalo. Trgovci kažu da svaki dan nešto poskupljuje, pa je teško sada reći koliko je neki proizvod koštao pre pola godine. Kupcima je jasno da korpu istih namirnica više ne plaćaju kao prvi put.

Kada se cena hleba za šest meseci naviše promni dva puta, jestivo ulje poskupi blizu 100% a gorivo više od 20%, onda se sa sigurnošću može govoriti o inflaciji koja se nikako ne uklapa sa tvrdnjama koje iznose zvaničnici, o tobož sve boljem životu i višem standardu građana Srbije.

Vekna užičkog hleba je na početku godine koštala 45 dinara. Posle prvog poskupljenja od pet dinara usledilo je i drugo pa je sada košta 55 dinara. Za deset dinara su poskupele i ostale vrste tzv.specijalnih hlebova. Litar slatkog mlela je takođe poskupeo za oko deset dinara a za toliko skuplji su i kg soli i šećera. Litar ulja je koštao 110-115 dinara dok ga je sada teško naći ispod 200. Za 100 dinara po kilogramu poskupele su i sve vrste svežeg mesa dok suvomesnati proizvodi beleže neznatan rast. 

- Advertisement -

„Znam samo da kupujem uglavnom iste proizvode svakodnevno i da kada dođem na kasu, svaki put platim više. Sve je poskupelo, i meso i mleko, hleb, ulje, šećer, sve namirnice, ne samo osnovne. Slušamo kako živimo bolje ali ja u svom novčaniku to ne vidim. Bajke na televiziji su jedno, život drugo“, kaže za Nova rs. Nada iz Užica.

Trgovci u prehrambenim radnjama govore  da cene menjaju svaki dan pa više i ne znaju koliko su se puta menjale.Penzioneri kažu da jeste skuplje ali da to tako ide sa uvećanjem penzija i da su cene uvek rasle. Koliko su penzije veće a koliko cene, to procentualno nisu računali.

„Malo podigli penziju, malo poskupeli, to je to. Ja sam imala penziju 22.000 sada je 23.000 dinara, kažu da je sve poskupelo oko 20%, pa to je valjda to. Čim podignu penziju znači sve će da poskupi, ali zeitin je baš poskupeo, bio je isto kao svinjska mast, sad je 200 dinara. Poskupeo je i sir i kajmak ali uvek su cene rasle i nije bilo nešto bolje. Predsednik je ispunio sve što je obećao, dobili smo vitamine kao što je obećao, dobili smo 3.000 za vakcinu, obećao i dao, on nije ni obećao da neće cene rasti. Nije nikad ni bilo bolje“, kazala nam je penzionerka Mica Nešković.

Foto: Slavica Panić
- Advertisement -

Ono što malo ko zna i o čemu se ređe govori, jeste i uvećanje cena stočne hrane koja, kako kažu kupci, nikada nije bila toliko visoka pa je ishrana životinja postala preskupa. Sve sem semena, kojima više nije sezona, poskupelo je a  cenovnici se konstantno menjaju.

„Redovno kupujem, malo je reći da je mnogo poskupelo. Koncentrat za junad, džak od 40 kg koštao je 1.000 dinara, sada sam platio 1.650, stočno brašno je sa 650 poskupelo na 1.000 dinara. Kukuruz je koštao 25 dinara po kilogramu, danas je 45, sve se dešava u zadnjih dva meseca, svaki put veća cena. Hranim životinje za svoje potrebe, za zimu, ali to se više nikako ne isplati, mene to meso košta više nego u bilo kojoj mesari, nema nikakvog računa da se bilo šta gaji. Ne znam šta bih na sve rekao, plate stoje a cene rastu, to ne ide na dobro“, kaže za naš portal Užičanin Milisav Spasojević.

Foto: Slavica Panić

Poljoprivrednici skuplje plaćaju i hemijske preparate potrebne za voće i povrće i to za 20%. Kanap koji se koristi za vezivanje malina i borovnica je posledni put poskupeo sa 350 na 390 a najlon sa 295 na 330 dinara. Za oko 20% je poskupele i hrana za kućne ljubimce.

Cene naftnih derivata u Srbiji i dalje prednjače u regionu pa se gorivo na pumpama, u odnosu na prošlu godinu, plaća za oko 30 dinara više po litru. Svako poskupljenje goriva, podrazumeva uvećanje cena ostalih proizvoda ali se logika ne pronalazi lako, pa nije nikom jasno zašto flašica vode od 0,5 litra košta 60 dinara, što je 50% više od pakovanja 1,5 l  koje je 39 dinara.

Najznačajnije poskupljenje u Srbiji  ogleda se u uvećanju cena građevinskog materijala koji je, od početka godine, u proseku poskupeo 100%. 

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

12 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti