20.8 C
Belgrade
subota, 24 septembra, 2022

MASOVNI PROTESTI U ŠTUTGARTU: Uskršnji marševi u toku karantina

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Više od deset hiljada ljudi demonstriralo je danas u Štutgartu u Nemačkoj, protiv restrikcija uvednih zbog pandemije koronavirusa i istovremeno proslavilo jednogodišnji rođendan „pokreta Kverdenker“. Većih incidenata nije bilo.
U Štutgartu su takozvani kverdenkeri i ove subote održali velike demonstracije, uz prisustvo policije.

Uve Lal, iz Ministarstva za socijalna pitanja Baden Virtemberga, pokrajini u kojoj se nalazi Štutgart kritikovao je upravu tog grada preko Tvitera.

“Ne razumem da se grad svesno doveo u ovakvu situaciju. Kako da objasnimo stanovništvu da se samo pet osoba iz dva domaćinstva smeju sastati na Uskrs, dok hiljade demonstranata marširaju gradom bez maski i bez minimalne udaljenosti”, napisao je on.

- Advertisement -

Portparol grada Štutgarta, Sven Matis, odgovorio je Ministarstvu takođe na Tviteru.

“Kako da objasnimo stanovništvu da državna uredba od ograničenja izričito izuzima velika okupljanja”, napisao je u objavi.

Matis je odgovorio da se grad Štutgart pridržava trenutne uredbe o koronavirusu, koja ne ograničava osnovno pravo na okupljanja.

- Advertisement -

Međutim, na društvenim mrežama se generalno kritkuje ponašnja policije u Štutgartu.

Udruženja novinara kritikuju višestruke napada na svoje kolege. Reaguje se i na to što su policajci sklanjali kontra demonstrante, uključujući njihove blokade biciklima. A posebno se kritikuju izjave policajaca u jednom videu koji je podeljen hiljade puta, na kom se vidi kako se policajac rukuje sa jednim redarom kverdenkera.

U konačnom saopštenju za štampu, policija u Štutgartu je demonstracije opisala kao mirne. Zbog toga je policija bila dužna da garantuje odobrene skupove i povorke u okviru slobode okupljanja.

Ipak, portparol policije Štefan Kajlbah, opisao je celu situaciju kao “nezadovoljavajuću” za policiju. S jedne strane postoji zakon o slobodi okupljanja, s druge strane zakon od zaštita od infekcije. Kažnjeno je 254 kršenja korona mera, bio je zaključak policije u subotu uveče.

Uskršnji marševi

U Nemačkoj postoji tradicija Uskršnjih marševa mira, koji su upereni protiv militarizacije društva, naoružavanja, a poslednjih godina ukazuju i na zaštitu klime.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti