MASOVNI PROTESTI U ŠTUTGARTU: Uskršnji marševi u toku karantina

0
173

Više od deset hiljada ljudi demonstriralo je danas u Štutgartu u Nemačkoj, protiv restrikcija uvednih zbog pandemije koronavirusa i istovremeno proslavilo jednogodišnji rođendan „pokreta Kverdenker“. Većih incidenata nije bilo.
U Štutgartu su takozvani kverdenkeri i ove subote održali velike demonstracije, uz prisustvo policije.

Uve Lal, iz Ministarstva za socijalna pitanja Baden Virtemberga, pokrajini u kojoj se nalazi Štutgart kritikovao je upravu tog grada preko Tvitera.

“Ne razumem da se grad svesno doveo u ovakvu situaciju. Kako da objasnimo stanovništvu da se samo pet osoba iz dva domaćinstva smeju sastati na Uskrs, dok hiljade demonstranata marširaju gradom bez maski i bez minimalne udaljenosti”, napisao je on.

Portparol grada Štutgarta, Sven Matis, odgovorio je Ministarstvu takođe na Tviteru.

“Kako da objasnimo stanovništvu da državna uredba od ograničenja izričito izuzima velika okupljanja”, napisao je u objavi.

Matis je odgovorio da se grad Štutgart pridržava trenutne uredbe o koronavirusu, koja ne ograničava osnovno pravo na okupljanja.

Međutim, na društvenim mrežama se generalno kritkuje ponašnja policije u Štutgartu.

Udruženja novinara kritikuju višestruke napada na svoje kolege. Reaguje se i na to što su policajci sklanjali kontra demonstrante, uključujući njihove blokade biciklima. A posebno se kritikuju izjave policajaca u jednom videu koji je podeljen hiljade puta, na kom se vidi kako se policajac rukuje sa jednim redarom kverdenkera.

U konačnom saopštenju za štampu, policija u Štutgartu je demonstracije opisala kao mirne. Zbog toga je policija bila dužna da garantuje odobrene skupove i povorke u okviru slobode okupljanja.

Ipak, portparol policije Štefan Kajlbah, opisao je celu situaciju kao “nezadovoljavajuću” za policiju. S jedne strane postoji zakon o slobodi okupljanja, s druge strane zakon od zaštita od infekcije. Kažnjeno je 254 kršenja korona mera, bio je zaključak policije u subotu uveče.

Uskršnji marševi

U Nemačkoj postoji tradicija Uskršnjih marševa mira, koji su upereni protiv militarizacije društva, naoružavanja, a poslednjih godina ukazuju i na zaštitu klime.

Ostavite komentar