NOVE MERE U SRBIJI: Maske na otvorenom, uvode se KOVID 19 redari, NEMA SLAVA!

Obavezno pročitajte

Korona diktatura, maske i presija u Srbiji

Srbija je prošle sedmice ušla u treći talas korona virusa, i već dva dana ima više od 200 obolelih na dnevnom nivou. Maske i na otvorenom.

U Palati Srbija danas je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj je razmatra trenutna epidemiološka situacija u zemlji, koja je poslednjih nekoliko dana pogoršana. Donete su oštrije mere, maske su obavezne i na otvorenom, a zabranjuju se slavlja, kazala je nakon sednice prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog.

- Advertisement -

Maske na otvorenom

– Nalazimo se u sezoni kada se korona virus može da proširi. Kada su u pitanju opšte preventivne mere distanca i nošenje maski, pokazale su se kao dobre. Sve druge mere koje se donose. Kada je u pitanju aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji. Situacija je mnogo povoljnija nego u svim zemljama u Evropi, ali to ne sme da nas teši

– Danas smo doneli da se poopštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene. Ako je ograničenje okupljanja bilo do 30, bilo je primera da su bila. Zabrana se izdaje lokalnim samoupravama. Nema slavlja. Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilicii uključuju i otvorene prostore. Takođe, imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa, od ponedeljka Arena biće spremna za prijem pacijenata.

maske,

– Od danas svi uslužni objekti moraju da imaju osoba koja će da nagleda sprovođenje mera u njima.

Srbija je prošle sedmice ušla u treći talas korona virusa, koji je krenuo iz Beograda, u kojem se na dnevnom nivou najviše dijagnostikuje kovid 19. Skokovi u broju novozaraženih zabeleženi su i u Kragujevcu, Valjevu, a juče i u Nišu. U poslednja dva dana ukupan broj novih obolelih u Srbiji prelazio je dve stotine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je jutros za RTS da će na sednici raspravljati o svim merama. Dodao je i da se čuo sa članovima štaba, i da je stav da se ne čeka da poraste još broj novozaraženih, pa da se preduzimaju mere.

Da se povećava broj zaraženih i pacijenata na bolničkom lečenju potvrdio je juče za Tanjug državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek, koji je naveo da je trenutno u bolnicama na lečenju 359 pacijenata koji boluju od kovid 19, a samo pre nedelju dana bilo je 270.

Podsetio je da je u Srbiji 12. oktobra bilo 67 novozaraženih, a da smo u utorak imali zabrinjavajuću cifru od 245 zaraženih. U poslednjih nedelju dana prijavljeno je 1.058 novozaraženih pacijenata, pa Ðerlek ukazuje da je krajnje vreme da se građani „uozbilje i pridržavaju epidemioloških mera“.

Zato će članovi štaba kako saznajemo, ozbiljno razmatrati uvođenje novih mera i još jaču kontrolu postojećih. Sva je prilika da će se uvesti obavezno nošenje maski i na otvorenom, ukoliko ne može da se postigne distanca od 2 metra.

Pominje se opet zatvaranje bioskopa i pozorišta, a nije isključeno ni da se smanji broj dozvoljenih osoba u zatvorenom prostoru, u kojem je sada moguće da boravi maksimum 30 ljudi.

Juče je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da će na Kriznom štabu tražiti da se obustave specijalne dozvole za proslave i svadbe, koje su izdavali lokalni štabovi.

Doktor Predrag Kon je kazao da nije isključeno da se u jednom momentu ograniči kretanje u pojedinim situacijama.

Kada je reč o školama, struka je složna da se one ne zatvaraju, već da samo one u kojima se viris proširi, prebace na onlajn nastavu. Maske u školama takođe poželjne.

SourceTelegraf

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu