17.9 C
Belgrade
sreda, 5 oktobra, 2022

TAPŠI, TVITUJ, ULIZUJ SE: Kako je Marko Đurić postao ambasador (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Diplomatski izvori potvrdili su informaciju koja se pojavila u medijima: Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju biće novi ambasador Srbije u Vašingtonu. Jedno od najvažnijih diplomatskih nameštenja tako je otišlo u ruke Vladinom službeniku koji se ponajviše isticao ulizištvom spram predsednika Vučića. Čestitke onome koji nađe neka druga njegova dostignuća u diplomatiji.

Meseci su bili potrebni da Srbija pronađe adekvatno kadrovsko rešenje za Đerđa Matkovića. Sada, kada se rešenje pojavljuje u liku direktora Kancelarije za KiM, javnosti će ostati nejasno kakvi su to kriterijumi bili u opticaju.

- Advertisement -

Ovo su neki kriterijumi koji su, možda, bili odlučujući u ovom izboru.

Aco, Srbine!

Primera radi, direktor Vladine kancelarije istakao se glasnim skandiranjem i proslavom pobede na kosovskim izborima 2017. godine. “Aco Srbine” orilo se Mitrovicom, a Đurić je vodio skandiranje. U pozadini, malo iza kadra, ostali su graodnačelnik Kosvske Mitrovice Rakić, ali i biznismen Milan Radojčić, koji će uskoro postati potpredsednik Srpske liste, i jedan od osumnjičenih (prema kosovskom tužilaštvu) za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića. 

Ekspresivno tapšanje

Dve godine kasnije, Marko Đurić se istakao i vrlo strastvenim tapšanjem koje je zabeleženo dok je predsednik držao konferenciju posvećenu baš novim izborima na Kosovu. Marko Đurić se nije sakrio u pozadini, već je u prvom planu izražavao svoje oduševljenje.

- Advertisement -

NAREĐENO: Srbija mora da prima migrante!

Tom prilikom, ni on ni njegov šef nisu objasnili kako je izgledao izborni dan na Kosovu. Ubedljiva pobeda Srpske liste, po severnokorejskim standardima, bila je važnija.

Tvitom na Zaharovu

Meseci su prolazili, a Đurićev entuzijazam za odbranu lika i dela predsednika nije jenjavao. Iskoristio je priliku kada je Vučića “brutalno” napala portarolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Zaharova je tvitovala “Niske strasti”, a Đurić je odgovorio povišenim strastima: “Sram vas bilo! Zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu. Ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju.”, napisao je Marko Đurić na Tviteru.

Posle je dodao da bi Zaharovu trebalo da bude sram još 100 puta. Nakon ovako oštre reakcije, Vučiću su se izvinili i Putin i Lavrov.

Saopštenjem na Tanju Fajon

“Dalje ruke od srpske demokratije. Ne dajete niti oduzimate legitimitet parlamenta jedne suverene države Vi, već građani na izborima. Legitimnost srpskom parlamentu u demokratskom procesu dali su građani Srbije”, napisao je Marko Đurić, nakon što je poslanica Evropskog parlamenta rekla za Novu.rs da je upitan legitimitet Skupštine u kojoj nema opozicije.

Đurić je onda potegao oružje koje je prethodno čuo od šefa:

“Kao neko ko u porodici ima Jevreje stradale u Holokaustu, znam da nije legitimno oteti jevrejsku vilu u kojoj ste smestili svoju stranku”, poručio je Marko Đurić Tanji Fajon.

Budući ambasador Vašingtonu ovim je pokazao pun diplomatski potencijal.

Biografija budućeg ambasadora

Kako se navodi u njegovoj biografiji, Marko Đurić je osnovnu i srednju školu završio u Beogradu, diplomirao je na Pravnom fakultetu BU. Godine 2000. priključio se pokretu Otpor. Kao tinejdžer oprobao se u novinarstvu, uređujući i vodeći omladinski politički tok-šou na Radio Beogradu 202 tokom 2001. i 2002. godine. Član je Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, a 2009. postao je koordinator pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke Aleksandra Vučića. Od 2010. član je Glavnog odbora SNS. Tokom 2011. godine pomogao je osnivanje i počeo koordinaciju rada stranačkog tima za spoljnu politiku i evropske integracije. Posle izbora u maju 2012. postavljen je za savetnika predsednika Republike Srbije za spoljnu politiku, a krajem iste godine postao je član Predsedništva SNS. Maja 2014. godine Vlada Srbije postavila ga je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim jezikom. Za potpredsednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016.

- Advertisement -
Sourcepravda
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti